Een veel voorkomende vorm van uitputting is door het eten van te veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Deze geven op korte termijn wel directe energie, op langere termijn putten ze het lichaam echter uit en zorgen ze voor vermoeidheidsklachten.
Warme melk drinken is niet voor niets al sinds mensenheugenis een geliefde tip als je de slaap niet kan vatten. Zuivel bevat calcium en tryptofaan, en het eerste helpt bij de opname van de laatste. Bovendien kan een kleine gevoeligheid voor lactose je al een suf gevoel geven.
Koolhydraten en vooral snelle suikers doen je bloedsuiker snel stijgen en ook dalen. Deze dip in je bloedsuikerspiegel zorgt voor extreme vermoeidheid. Extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en je energie zijn in dit geval niet normaal en niet gezond.
Wat kan ik doen als ik vaak snel moe ben? Als je weinige energie hebt of snel moe bent, is het goed om eerst te kijken of je daar zelf een reden voor kunt vinden. Denk er bijvoorbeeld over na of je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Ook stress kan veel invloed hebben.
Je hebt extreem veel dorst. Meer honger (een teveel aan eiwitten in je voeding kan er voor zorgen dat je juist veel meer trek krijgt) Last van winderigheid (met een zeer onaangename geur, als gevolg van de verbranding van een teveel aan eiwitten) Huidklachten (onrustige huid, acne)
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Ontbijt met vezels en eiwit
Een voedzaam ontbijt geeft je energie en houdt je wakker en alert. Mensen die dagelijks ontbijten, voelen zich minder moe en gestrest dan mensen die de dag beginnen met alleen een kop koffie. Eet iets met lekker veel vezels en eiwitten, dan zit je lang vol en blijft je energieniveau op peil.
Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt.
Een voedingsstof die kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen is tryptofaan. Dit aminozuur maakt het stofje melatonine aan. Tryptofaan komt onder andere voor in melk, kip, rijst, eieren, noten en spinazie.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Ja, ook van chocola kun je dus moe worden.. Dit is voor de chocolade liefhebbers (zoals wij) niet zo leuk om te horen. Maar ondanks dat er cafeïne in pure chocolade zit, bevat het ook serotonine en neurotransmitter. Deze stofjes zorgen voor een ontspannen gevoel en daarom voel jij je dus moe.
Het spijsverteringsstelsel moet het voedsel verteren. En zaken als vitamines en mineralen eruit halen, die je lichaam broodnodig heeft. Daarbij hebben de organen in kwestie even wat meer bloed nodig, waardoor er tijdelijk wat minder bloed beschikbaar is voor je brein en bijvoorbeeld je spieren.
Raak je nou enorm vermoeid, dan heb je wellicht te veel gegeten en zijn je porties misschien te groot. Bij grote maaltijden gaat er veel energie naar je spijsverteringsorganen. Er is minder bloed beschikbaar voor je spieren en hersenen waardoor je weinig fut hebt om nog iets te doen.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Fruit. Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Troebele, schuimende urine
Troebele of schuimende urine kan worden veroorzaakt door zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur en is onschuldig. Het kan echter ook een minder goed teken zijn: wanneer het komt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus in de urine; oftewel pyurie.