Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Bij beperkt vlaggen wordt alleen de vlag uitgestoken op bijvoorbeeld de hoofdgebouwen van ministeries, tevens de hoofdgebouwen van instellingen zoals die van de beide kamers van de Staten-generaal, de Raad van State, het kabinet van Z.M. de Koning en de Hoge Raad der Nederlanden.
Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf. Tot aan de diploma-uitreiking, tot je examenfeest, tot het einde van de zomervakantie of tot de buren beginnen te klagen: het blijft net zolang feest als je zelf wilt.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
De wimpel is een oer-Hollands fenomeen
Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Heeft u een bedrijf, dan plaatst u een vlaggenmast natuurlijk naast uw bedrijfspand. In dat geval mag u aanhouden dat de vlaggenmast een meter onder de nok moet komen. Een vlaggenmast bij uw pand bevestigt u doorgaans in de grond met een grondanker.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen, ook niet als de vlag halfstok hangt. Het is dus belangrijk dat vlaggenstok waar u de vlag aan bevestigd een goede lengte heeft. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.
Met een vlagcorrector set blijven je vlaggen mooi naar beneden hangen. Je vlaggen draaien zich niet meer om de stok. Door de vlagcorrector, die zelf dan weer omdraait, komt de vlag snel weer mooi naar beneden te hangen.
Wanneer te vlaggen (buitenspel)
Steek eerst de vlag recht omhoog en vervolgens: -Voor een speler aan de andere zijde van het speelveld houdt u de vlag schuin omhoog. -Voor een speler midden op het speelveld houdt u de vlag horizontaal -Voor een speler het dichts bij u houdt u de vlag schuin naar de grond.
De Flagclips is een set van 2 clips. Met Flagclips hang je een vlag stevig aan een vlaggenstok aan je gevel. Je klikt de Flagclips aan je vlaggenstok en daarna pas je de hoogte aan door ze te schuiven over de stok. Doordat je de clips verschuift, zorg je ervoor dat je vlag goed strakgespannen staat.
Luxemburg (land)
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië
Op 15 augustus wordt er gevlagd ter nagedachtenis aan het formele einde van de tweede wereldoorlog in 1945. Terwijl in Europa in mei al een einde kwam aan de tweede wereldoorlog duurde de oorlog in Azië, en daarom ook Nederlands-Indië, nog tot in augustus.
Ook ten tijde van de gele hesjes waren er al omgekeerde vlaggen te zien. Het symbool zou ingezet worden om aan te geven dat men het niet eens is hoe het volk behandeld wordt in het land. Van oudsher zou het rood in de vlag het volk symboliseren, het wit de kerk en het blauw de adel of elite.