Vitamine D en spieren Vitamine D is goed voor de soepele spieren.
Je spieren en gewrichten kun je onder andere soepel houden door veel te bewegen, denk aan wandelen, fietsen of sporten. Of door regelmatig rek- en strekoefeningen te doen, gewoon thuis of tijdens een yogales.
Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden. Zwangere vrouwen en sporters wordt daarom geadviseerd magnesiumsupplementen te nemen, zo voorkomen ze een tekort en spierkramp.
Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat. Glucosamine-supplementen kunnen ook chondroïtine, MSM en soms omega-3 vetzuren en vitamines bevatten.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.
Welke behandelingen zijn er? Wanneer de spierzwakte komt door verminderd gebruik van die spieren, kan krachttraining effectief zijn. Een fysiotherapeut kan een programma adviseren dat past bij je mogelijkheden. Wanneer de spierzwakte komt door schade aan de zenuwcellen, is krachttraining niet effectief.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat sporters die vitamine C en gelatine nuttigen, sterker peesweefsel krijgen. Door deze simpele aanpak kunnen sporters wellicht peesblessures voorkomen.
Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies bij veel zweten, kunnen vooral duursporters baat hebben bij extra magnesium.
Een tekort aan magnesium kan leiden tot veel uiteenlopende symptomen zoals: Spierkrampen of spierzwakte. Vermoeidheid, lusteloosheid.
Je spieren gebruiken bij langdurige inspanning of bij intensieve inspanning veel energie en hebben veel zuurstof nodig. Als er niet genoeg energie en zuurstof in je lichaam beschikbaar is, maken je spieren melkzuur aan. Dit is het begin van een stijf gevoel.
Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in je organen en botten. Eén van z'n hoofdtaken is dan ook ervoor zorgen dat je spieren en zenuwen gezond blijven.
Oorzaken. Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen.
Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide.Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.
Voedingssupplementen. Stoffen zoals glucosamine, chondroïtine, collageen, hyaluronzuur en natuurlijke ontstekingsremmende stoffen kunnen een gunstig effect hebben op je spieren en gewrichten.
Vitamine D is goed voor de spieren
Om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn gezonde spieren en gewrichten essentieel. Vitamine D is goed voor de werking van de spieren.
Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Symptomen van spierzwakte
Slap gevoel in ledematen. Slappe spieren. Krachtverlies. Vermoeidheid.
Ochtendstijfheid ontstaat doordat de spieren 's nachts te weinig ontspanning krijgen. Vaak heeft het te maken met vochtophoping rondom de gewrichten. Het pompmechanisme dat vocht afvoert is door het langdurig stilliggen minder actief.
Wanneer je ouder wordt, neemt de spierkracht af en word je strammer.