Magnesium. Magnesium speelt net als calcium een rol bij de botaanmaak en is dus van belang voor het behoud van sterke botten.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Voor het behoud van sterke botten zijn naast vitamine D ook de vitamines C en K belangrijk. Verder spelen de mineralen magnesium en mangaan een rol bij de botaanmaak. Deze mineralen zijn goed voor het skelet.
Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de instandhouding van normale botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak en helpt botten sterk te houden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Een belangrijk mineraal dus!
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Op dit moment is het advies om per dag 1000-1200 mg calcium (optelsom van calcium uit voeding en eventuele supplementen) en 20 microgram vitamine D (ofwel 800IE) in te nemen. Ook als je (nog) geen osteoporosemedicijnen nodig hebt.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Vitamine D bevordert botherstel
Vitamine D speelt een belangrijke rol in het behouden of opbouwen van botten. Vitamine D wordt gemaakt uit cholesterol onder invloed van zonlicht en zit ook in beperkte mate in voeding zoals vette vis of levertraan.
Eet en drink elke dag genoeg melkproducten. Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot.
Osteoporose is goed behandelbaar. Met de juiste begeleiding en eventueel medicijnen kunnen we uw botten weer een stuk sterker maken. Veel van de klachten die osteoporose met zich meebrengt kunnen we met leefstijladviezen onderdrukken of voorkomen.
'Magnesium is belangrijk voor de spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. De spieren gebruiken calcium om aan te spannen, en magnesium voor ontspanning. Mensen met een magnesiumtekort kunnen spierkrampen krijgen, de ontspanning werkt dan niet goed.
Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Onmiddellijk nadat u het letsel hebt opgelopen, ontstaat meestal een intense of scherpe pijn door zowel de breuk als door andere verwondingen aan uw lichaam in de buurt van de breuk. Helaas stopt de pijn daar niet. U kunt ook pijn ervaren tijdens het genezingsproces van de breuk.
Vitamine C vind je in groenten, fruit en aardappelen en zorgt voor een goede weerstand en gezonde botten. Sommige vrouwen wordt aangeraden extra vitamine C te slikken tijdens een botbreuk. Bespreek dit met je (huis)arts.
Zwarte thee bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het verbeteren van de gezondheid van de botten.
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Goede bron van eiwitten
Een ei? Dat barst van de eiwitten. En eiwitten zijn broodnodig voor een goede gezondheid. Je lichaam heeft ze namelijk nodig voor de opbouw van spiermassa, het op peil houden van je bloeddruk en het versterken van je botten.
Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen van het type 1. Het zorgt dat deze bindweefselstructuren zich op een georganiseerde manier rangschikken waardoor de botmatrix wordt versterkt. En het ondersteunt de hydroxylering van collageen.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Vaak wordt aangenomen dat botontkalking op te lossen is door extra calcium. Dit is alleen het geval als er ook extra magnesium wordt ingenomen. Gebeurt dit niet dan wordt het extra calcium niet opgenomen. Sterker nog: dan wordt calcium uit de botten onttrokken.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Waarvoor heb je vitamine D nodig? Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam: Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.