Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Goed voor de weerstand
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
Symptomen van een lage weerstand
Wanneer je weerstand laag is ben je vatbaarder voor infecties zoals de griep of een verkoudheid. Ook kunnen infecties bij mensen met een verlaagde weerstand wat heftiger verlopen dan bij mensen met een gezonde weerstand.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Vitamine C is inderdaad de meest bekende weerstandsvitamine. Maar ook vitamine D speelt een rol. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel om je lichaam optimaal te laten functioneren en daar valt ook je weerstand onder. Met name vitamine D en vitamine C zijn belangrijk als je vermoedt dat je afweersysteem wel een boost kan gebruiken.
Tip 1: eet voldoende vezels.
Deze zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn belangrijk voor het verhogen van je weerstand, omdat ze een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen zijn. De microbiotica vechten tegen bacteriën die zich in je lichaam willen nestelen.
Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Bekijk of jij het advies krijgt extra vitamines te slikken.
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
De bekendste vitamines die immuunsysteem verbeteren zijn Vitamine C en Vitamine D. Je kunt kiezen om supplementen afzonderlijk in te nemen of je kunt opteren voor een multivitamine supplement, een voedingssupplement waarin alle essentiële voedingsstoffen zijn verwerkt.
Verkoudheid & griep
Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen.