Vitamine D is goed voor de soepele spieren.
Tekorten in de voeding en te weinig vocht kan spierpijn veroorzaken. De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn. Vitamine B zorgt voor een optimale spierwerking. Deze vitamine krijgt u binnen via fruit, vlees(waren) en graanproducten.
Supplementen zoals glucosamine, chondroïtine, omega-3 en methylsulfonylmethaan zijn allemaal gunstig voor je gewrichten.
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
Water, water, water. Ook vocht is van belang voor gezond spierherstel. Om afvalstoffen uit je spieren af te kunnen voeren heeft je lichaam water nodig. Bij gemiddelde activiteit is het goed om twee liter water per dag te drinken, maar als je intensief sport kun je daar rustig nog een liter bij optellen.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat sporters die vitamine C en gelatine nuttigen, sterker peesweefsel krijgen. Door deze simpele aanpak kunnen sporters wellicht peesblessures voorkomen.
Magnesium is goed voor de spieren. Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Magnesium is van belang voor/belangrijk voor/speelt een rol bij (het behoud van) de (normale) spierfunctie/spieren. Magnesium ondersteunt een normale spierwerking.
Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in je organen en botten. Eén van z'n hoofdtaken is dan ook ervoor zorgen dat je spieren en zenuwen gezond blijven. Hoewel magnesium voldoende voorkomt in diverse voedingsmiddelen, heeft zo'n 60% van de Belgische bevolking toch te kampen met een magnesiumtekort.
De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij spierpijn. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan.
Heermoes: bindweefselversterkende werking. Kurkuma: voor het behoud van soepele gewrichten. Wilgenbast: voor soepele spieren en gevoelige spieren. Duivelsklauw: Ontstekingswerend ter hoogte van de gewrichten.
Stoffen zoals glucosamine, chondroïtine, collageen, hyaluronzuur en natuurlijke ontstekingsremmende stoffen kunnen een gunstig effect hebben op je spieren en gewrichten. Wanneer je verschillende supplementen combineert, zal dat de klachten beter verhelpen dan een voedingssupplement met slechts één stof.
Volwassenen kunnen bij een tekort aan vitamine D onder andere last krijgen van spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij: Kinderen tot 4 jaar.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Hoeveel magnesium heb je dagelijks nodig? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 milligram.Bij een vrouw is dit 300 milligram. Deze hoeveelheid kun je halen uit normale voeding.
Het mineraal magnesium heeft een soort ontspannende werking. Fitnessmanager Wouter: “Als je lijf gespannen of krampachtig aanvoelt na een workout helpt magnesium je spieren te ontspannen. Dit zit o.a. in donkere bladgroente zoals spinazie en in noten, zaden, avocado en donkere chocolade (met minimaal 75% cacao).
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Er zijn drie nutriënten die je lichaam goed kan gebruiken na een zware training en die zorgen voor sneller spierherstel: magnesium, vitamine C en natuurlijk eiwitten. Het is dus goed om er op te letten of je van deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Optimaliseren van eiwitinname om verlies van spiermassa te beperken en herstel van de pees te optimaliseren. Het is belangrijk om de eiwitinname goed te verdelen over de dag. Ideaal ongeveer 20 gram eiwit elke drie uur uit vlees, vis, kip, ei of zuivel.
Magnesium citraat wordt vooral goed opgenomen door de weefsels en spieren en is daarom ideaal voor sporters. Magnesium citraat ondersteunt een gezonde werking van de spieren, ondersteunt het energieniveau en draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel.