Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem.
Vitamine C
Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, oftewel de weerstand. Van vitamine c wordt vaak gedacht dat het een verkoudheid kan voorkomen.
Verkoudheid & griep
Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen.
Of je krijgt last van keelpijn, heesheid of oorpijn. Naast gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet teveel stress kun je extra vitamine C nemen, bijvoorbeeld door voldoende groente en fruit te eten. Of je kunt kiezen voor een vitamine C supplement om de afweer van je lichaam te ondersteunen.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
Vitamine A en acute longontsteking
Voor het eerst werd hiermee aangetoond, dat er een relatie bestaat tussen de vitamine A-status en de ernst van de ziekte. Het is al langer bekend dat vitamine-A-suppletie de ernst van een longontsteking kan verminderen.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg. Dit is veilig volgens de EFSA en kun je langdurig zo gebruiken. Als je deze dagen je immuunsysteem wilt ondersteunen, kun je prima meer vitamine C nemen.
Extra vitamine C innemen om een verkoudheid te voorkomen, heeft geen zin. Daarover bestaat grondig onderzoek. Enkel in geval van extreme sportinspanningen, zoals een marathon, zou de vitamine het risico op gesnotter kunnen verminderen.
Het gebruik van zinkzuigtabletten van 80-92mg/dag laat zien dat de duur van een loopneus, verstopte neus, niezen en pijnlijke keel ongeveer met een derde wordt verkort. Voor spierpijn, heesheid en hoesten gingen de klachten bijna voor de helft sneller over in vergelijking met de patiënten die geen zink hadden genomen.
Gevolgen van een vitamine D3-tekort
Zo kan een tekort aan vitamine D3 bij jonge kinderen rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Met deze ziekte kun je een afwijking aan het skelet oplopen. Bij volwassenen en ouderen kan door een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Het verschil tussen vitamine D2 en D3 is de opneembaarheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat vitamine D3 ongeveer 85% beter is in het verhogen en vasthouden van vitamine D-concentraties in het lichaam. Bovendien produceert het 200-300% meer opslag van vitamine D dan vitamine D2.
Even ter vergelijking: bij minder dan 10-20 mcg heb je te weinig vitamine D. De meeste voedingssupplementen zijn gestandaardiseerd op 25 mcg per dag. Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.