In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Wetenschappers hebben twee vissen gevangen op een diepte van 8.022 meter, een absoluut record. Het gaat om vissen van de soort Pseudoliparis belyaevi, uit de familie van de slakdolven. Tegelijk zijn beelden vrijgegeven van een vis die aan het zwemmen is op 8.336 meter diepte.
Voor de kust van Japan is een slakdolf gefilmd op ruim 8,3 kilometer diepte. Nooit eerder werden vissen die zo diep in de oceaan zwemmen vastgelegd. De hoge druk maakt leven er haast onmogelijk.
Australische wetenschappers hebben een vis gefilmd op ruim 8,3 kilometer diepte, en dat is een record. Nog nooit werden er beelden gemaakt van een vis zo diep onder water. Het gaat om een slakdolf, een kleine zoutwatervis.
Enkele vissoorten die hier leven zijn diepzeepaling, hengelvis, vangtandvis, parelmoervis, addertandvis, lantaarnvis, zeelelie, zeekomkommer, diepzeeinktvissen en verschillende soorten zeeanemonen.
Op deze diepte leven ook reuzeninktvissen en pijlinktvissen, die worden bejaagd door naar grote diepte duikende potvissen. De abyssale of abyssopelagische zone reikt van 4.000 m tot 6.000 m diepte. Dit betekent normaal gesproken tot de oceaanbodem.
Met 'diepzee' wordt alles dieper dan 4000 meter aangeduid. Hier zijn de omstandigheden extreem. De druk stijgt 1 atmosfeer met elke 10 meter die je afdaalt, en op de diepste plek is de druk 1100 keer hoger dan aan het aardoppervlak. Het milieu is even uitdagend, ontoegankelijk en onherbergzaam als dat in de ruimte.
In 2012 ging James Cameron, de Amerikaanse regisseur van Titanic, alleen aan boord van de Deepsea Challenger om de Marianentrog te verkennen op 10.898 m diepte. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo verbrak het record door in 2019 af te dalen naar 10.928 m.
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken.Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Een team van Japanse en Australische wetenschappers heeft een vis gefilmd op precies 8.336 meter diepte. Nooit eerder werd een vis gezien die zo diep zwom. Volgens hoofdonderzoeker Alan Jamieson is met de ontdekking aangetoond dat vissen nog dieper kunnen leven dan we tot nu toe dachten.
En ook dat is een record; nog nooit zijn vissen op een diepte van meer dan 8000 meter gevangen. “De Japanse troggen zijn geweldige plekken om te verkennen,” concludeert onderzoeker Alan Jamieson. “Ze zijn – zelfs helemaal tot op de bodem – zo rijk aan leven.”
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Haaien komen voor in alle zeeën. De meeste soorten komen niet voor beneden ongeveer 1500 meter, maar uitzonderingen tot 3000 meter zijn er wel.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Een op afstand bestuurbare camera heeft op 463 meter diepte de zeldzame, en mogelijk ook grootste, diepzeevis ter wereld op video vastgelegd. Het gaat om de 'Oarfish' of Regalecus glesne.
Nog altijd duiken er toeristen, maar ook plunderaars af naar het beroemde schip door middel van speciale expedities. Zo kun je voor zo'n 16.000 dollar een speciale reis maken naar de Titanic samen met experts. En een Amerikaans echtpaar trouwde zelfs in een duikboot die boven de Titanic hing.
De 27-jarige Franse Arnaud Jerald heeft het wereldrecord freediving verbroken. Hij dook bij de Bahama's tot 122 meter diepte zonder zuurstoftank.
Zonder zuurstof duiken tot dieptes van 70 meter - Nieuws - Universiteit Utrecht.
De Marianentrog ligt ten oosten van de Filipijnen en is het diepste punt op aarde. De 53-jarige Vescovo bracht vier uur door op de bodem van de oceaan. Zijn team verzamelde biologische monsters en stenen.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël.
Iedereen weet hoe de hoogste berg ter wereld heet, maar wie kan uit het blote hoofd de naam van de diepste plek op aarde noemen? En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter.
De temperatuur in de bodem en dieper in de aarde neemt gestaag toe. Op 1-2m diepte varieert de temperatuur nog met de seizoenen maar dieper dan 15m is de temperatuur al zo'n 10-12 C constant. Het zit letterlijk onder onze huizen, maar we gebruiken die warmte nog maar heel weinig.
De 'ongestoorde' bodemtemperatuur (tussen de 2 en 200 meter diepte) ligt in Nederland ongeveer tussen de 8 °C en 14 °C (met ongestoord bedoelen we, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van bodemenergie). Vaak zien we dat de temperatuur in stedelijke gebieden iets hoger ligt dan op het platteland.
Ondiepe bodemenergie (tot 500 meter diep)
Ondiepe bodemenergie is lage temperatuur warmte (15-20°C) en koude (6-10°C) uit de bodem. De warmte en koude worden gewonnen uit en opgeslagen in aquifers. Dit zijn watervoerende lagen in de ondergrond, zoals bijvoorbeeld zand.