In Nederland worden soorten als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong gekweekt. Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren. Er bestaan open kweeksystemen en gesloten kweeksystemen.
Certificering. Zorg dat vis – of je nou kweek of wild koopt – altijd duurzaam gecertificeerd is. Duurzaam gecertificeerde wilde vis is te herkennen aan het MSC-keurmerk en de kweekvariant aan het ASC-keurmerk.
Ja, kabeljauw wordt gekweekt maar het merendeel van de kabeljauw (99,97%) komt van de visserij. Dit betekent dat in feite maar 0,03% gekweekt wordt. Deze kweek vindt plaats in Noorwegen (94%) en IJsland (6%).
Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders als de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega 3-)vetgehalte plus een stevige vleesstructuur.
Guppy (Poecilia reticulata), ook wel miljoenenvisje genoemd: afgezien van de gevoelige kweekguppy's zijn deze vissen bij veel verschillende waterwaarden eenvoudig te houden (Temperatuur: 18-28°C, hardheid: 5-25° dH). Ze vermenigvuldigen zich echter snel – vandaar ook de naam miljoenenvisje.
Tegenwoordig slaagt men er redelijk goed in om met de kweek-dorade de wilde populatie na te bootsen. De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken en is daarmee vergelijkbaar met de zeebaars die tevens ook gekweekt wordt.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Overige informatie. Zeebaars wordt steeds populairder, ook in de horeca. Dankzij de kweek kan deze vis tegenwoordig het hele jaar door worden aangeboden.
Bij biologische tonijn gaat het altijd om kweekvis. Het gaat er in dit geval om dat de tonijn biologisch voer krijgt. Bovendien wordt er geen antibiotica gebruikt. Ook worden er minder vissen gekweekt per kubieke meter.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Niet alleen het dierenleed is groot, maar kweekvis bevat veel antibiotica en pesticiden die erg slecht zijn voor onze gezondheid. In de schappen van de supermarkt zijn vele soorten vis verkrijgbaar, ook exotische soorten zoals de pangasius en de tilapia.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Risico's kweekvis
Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Een ander soort van Spaanse witte vis is de Lubina of zeebaars. Deze vaste vis is uitstekend van smaak . In Spanje zou dit de meest gegeten vis zijn. Ook hier is er enorme vraag naar en worden de lubina's gekweekt in vis boerderijen in de Middellandse zee.
De vraag is of je een goudvis samen met guppies kunt houden. Ondanks dat het redelijk veel gebeurt is het antwoord hierop: nee, niet doen!
Viskom glad 25 cm
In onze viskom test hebben we de beste viskommen vergeleken en de Viskom glad 25cm is verkozen tot beste koop vissenkom 2022! Deze vissenkom is namelijk alles wat je zoekt in een goede vissenkom: een klassieke, ronde vorm van 25cm in diameter.
De groep 'levendbarenden' bestaat uit vissoorten die geen eitjes leggen, maar waarbij de jongen in het lichaam van de moeder ontwikkelen. Levendbarende aquariumvissen komen uit de vissenfamilies Goodeidae, Anablepidae, Poeciliidae en Hemiramphidae.