Dwergmeerval (Otocinclus affinis) De dwergmeerval is een echte herbivoor en een goede algeneter. Zo snoept hij graag van bruine algen; die eet hij ook in het wild. Het is wel belangrijk om de hoeveelheid algen in je aquarium goed in de gaten te houden.
De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Ancistrus soorten, zoals de Ancistrus Dolichopterus, zijn goede vissen om in te zetten tegen kluwenalgen. Sterker nog, algen zijn een belangrijk onderdeel van hun menu. Vergeet niet om deze vissen bij te voeren, als ze je van de kluwenalgen hebben verlost. De Ancistrus houdt van warm water, tussen de 24 en 26 graden.
Siamese algeneter wat moet u weten? De Siamese algeneter is een tropische vissoort die makkelijk is te verzorgen. Het is een tropische vis die alleen plantaardig voedsel eet. Algen worden vakkundig van platen, ruiten en bodem verwijderd.
Vissen die 15cm kunnen worden horen in een aquarium van minimaal 150cm breed. Daarnaast zijn er geen algeneters die in onverwarmd water kunnen/horen. Maat algeneters kunnen niet zomaar bij goudvissen en goudvissen horen in een vijver en niet in een bak...
De Siamese algeneter en andere vissen
In het bijzonder onderling, maar ook ten opzichte van tropische vissen zoals discusvissen en maanvissen.
Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
Ik denk dat dit toch wel dé bekendste algeneter is voor een zoetwateraquarium. Het zijn dan ook echte werkpaarden die zo goed als alle algen wel lusten. Ze zijn een super goede keuze als je veel baardalg en puntalg hebt.
Bruine alg in het aquarium kan ontstaan door verschillende oorzaken: Achterstallig onderhoud van uw aquarium. De planten groeien slecht met rotte bladeren als gevolg. Het filter is verstopt en daardoor wordt de bak onvoldoende gefilterd en is de watercirculatie niet optimaal.
De oorzaak waarom je aquariumplanten bruin worden
Je hebt veel afvalstoffen in het water: rottende bladeren, uitwerpselen van vissen, … Je onderhoudt je aquarium niet goed. Je hebt te weinig watercirculatie in je aquarium. Slechte plantengroei in je bak dat zorgt voor rotting.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus) De Siamese algeneter is een van de meest populaire algeneters voor het aquarium. Hij helpt je bij het verwijderen van baardalg, puntalg en draadalg. Maar hij lust ook vrijwel alle andere hapjes die op de bodem terecht komen: garnaaltjes, diepvriesvoer, vlokvoer…
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Wat je zou kunnen doen, is de guppen invriezen. Bakje met wat ijsblokjes en water en daar de vissen in doen. Dan zijn ze in 1 klap dood, zo gebeurd het in de gedragsbiologie ook met zieke vissen. Mannetjes kun je gerust zonder vrouwtjes houden.
Voer je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten. Fruit en groenten leveren je vis vezels, die hij nodig heeft om gezond te blijven. Geef je algeneter één of twee keer per week fruit of groenten.
algeneter kan ik het beste bij sluierstaarten zetten.
Maar als Baardalg gezond is, varieert de kleur van donkergroen tot bruinachtig grijs tot diepzwart. Net als een echte baard ziet deze algensoort er in het begin uit als wat lichte stoppels. Daarna worden het pluisjes (vaak Penseelalg), soms met draadjes van een paar centimeter rondom de bladeren van planten (Baardalg).
Het beste kun je de Baardalgen eerst verzwakken door het toedienen van Flora Carbo en Algumin. Al heel snel, in een week, waren de algen echt een stuk minder. Wil je nóg beter resultaat, regel dan een spuit (die kun je bij de apotheek halen), en spuit Flora Carbo rechtstreeks op de Baardalgen die op de planten zitten.
Elk aquarium heeft behoefte aan CO2, ook wel koolstofdioxide of koolzuurgas genoemd. Dit is van essentieel belang om te zorgen dat je aquariumplanten goed groeien en om algen te voorkomen. Plantenvoeding met CO2 kan helpen, maar is niet altijd voldoende en daarbij niet nauwkeurig te doseren.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Als je al iets bij je goudvissen wil plaatsen dat algen eet kan ik je appelslakken aanraden.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.