Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden.Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
De beste UV-index om bruin te worden is 0-2, omdat het zelden schade kan toebrengen.
In april is de zonkracht (UV-index) midden op de dag normaal gesproken 3-5 en dit loopt op naar 6-7 vanaf eind mei tot en met juli. Rond de langste dag is de zon het krachtigst en wordt een enkele keer zonkracht 8 gemeten. Bij zonkracht 6-8 kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden.
De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 1, zeer weinig, tot 8 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht.
Bij zonkracht 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden. In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8 in de zomer. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de index wel oplopen tot 15 of hoger. Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
Smeren vanaf uv-index 3 belangrijk(er)
Om het schadelijke effect van de zon en huidveroudering tegen te gaan, zou je je dagelijks moeten beschermen. Gebruik minimaal factor 15, zoals in mijn suncare. Nog belangrijker wordt smeren wanneer de uv-index 3 of hoger is.
Hoe hoger het UV index, des te sneller je zal verkleuren en verbranden, smeer je dus altijd goed in. De perfecte UV index is 6. Bij een hogere UV index zal je eerder verbranden dan bruin worden en bij een lager UV index duurt het veel langer om snel bruin te worden.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Ik word niet bruin in mijn gezicht
De huid van je gezicht is heel anders dan de huid van je lichaam. Veel dunner en veel gevoeliger. Maar: de huid van je gezicht kan dus ook veel minder melanine bevatten dan de rest van je lichaam. Je huid kan hierdoor minder pigment aanmaken om bruin te worden.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park. Oppassen dus.
FABEL. Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Een factor 30 kan tot 97% bescherming bieden tegen de zonnestralen. Factor 50 is een hogere factor maar dit wil niet zeggen dat factor 50 100% bescherming biedt tegen de zonnestralen. Er is geen enkele zonnebrandcrème die de huid 100% beschermt. Hoe lang een crème je beschermt, hangt af van de factor, zie hieronder.
De factor is kort gezegd de vermeningvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat je dan elke 2 uur je insmeert met die zonnebrand met SPF 30.