De meeste kans om het Noorderlicht te zien heb je meestal tussen november en half april. Als je dus speciaal gaat voor de Noorderlicht reizen zou dit de beste reistijd voor het Lapland Noorderlicht zijn. De beste tijdstippen om het Noorderlicht te zien liggen meestal tussen 22.00 en 02.00/03.00 uur (lokale tijd).
Beste periode: tussen september en april. Het noorderlicht zien in Nederland? Klinkt als een sprookje, maar het is het al vaker gebeurd. Als de zon heel veel magnetische deeltjes in de ruimte slingert (wat in onze atmosfeer de bron van het noorderlicht is), is de kans het grootst.
De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.
Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, blijft een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het hier bijna altijd onbewolkt is. Reis af naar Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko, waar je niet alleen groen licht, maar soms ook paars of roze licht ziet dansen!
Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow. Je kan het noorderlicht met het blote oog waarnemen. Het heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers.
Kan ik vanavond noorderlicht zien? Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail. Ook via social media houden we je op de hoogteHoud deze dus in de gaten.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.
Vanuit verschillende plaatsen in Nederland stuurden mensen foto's van het noorderlicht naar ons op. Dat het licht zo zuidelijk zichtbaar was, is volgens NOS-weervrouw en meteoroloog Willemijn Hoebert vrij zeldzaam. "Om het licht te zien moet je naar de noordelijke horizon kijken", tipt Hoebert.
Door de vele eilanden, fjorden en de steile bergen, wordt Noord-Noorwegen gezien als de mooiste plek om het noorderlicht te bewonderen. Houd er wel rekening mee dat het noorderlicht een natuurfenomeen is en niet altijd te voorspellen is.
"Bewonder het noorderlicht in de (na)zomer van Noorwegen"
In het noorden van Scandinavië bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat er weer sprake is van een ondergaande zon, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Noord-Noorwegen kunt spotten.
Er ligt wel een groot verschil in het noorderlicht kunnen zien of het noorderlicht kunnen bewonderen. Het noorderlicht is in Nederland (als het er al is) niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Alleen een hele gevoelige fotocamera kan het noorderlicht vanuit Nederland vastleggen.
Scandinavië is geen goedkope reisbestemming maar toch hoeft een vakantie naar Lapland niet zo heel duur te zijn. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wil doen maar bij Lapland Travel starten de prijzen vanaf €1.175 per persoon voor een week.
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
Kan ik het poollicht ook met het blote oog zien? Het poollicht is vaak ook prima met het blote oog te zien. Soms denk je naar een wolk te kijken terwijl dit op een camera groen kleurt. Dit is poollicht wat voor het oog niet goed zichtbaar is.
Wanneer kun je het Noorderlicht zien? Het Noorderlicht openbaart zich op koude, heldere winteravonden en is het best en vaakst zichtbaar ten noorden van de Poolcirkel, tussen de 70e en 80e breedtegraad. Eerste vereiste is dat het donker is tussen 18.00 en 01.00, als de lichten het best zichtbaar zijn.
Speed op 10 (of zo hoog als ie kan) ISO op 1600 of 3200 hier kan je een beetje mee spelen. Vervolgens zet je de timer op 2 of 5 sec. zodat je bij het indrukken van de sluiterknop niet de camera beweegt en je krijgt een prachtige foto. Bij de IPhone werkt het vaak al automatisch met de nachtstand.
· Gebruik een lange sluitertijd. Als het noorderlicht zwak is, is een langere sluitertijd (15-25 seconden) nodig dan wanneer het noorderlicht sterk is en met hoge snelheid danst. Probeer in dit laatste geval de sluitertijd onder de 10 seconden te houden voor de scherpste foto's.
Camera-instellingen om het noorderlicht te fotograferen
Je behaalt de mooiste resultaten door je systeemcamera of spiegelreflexcamera (op een statief!)op handmatige stand te zetten en een sluitertijd tussen 15 en 25 seconden te kiezen.
Het is heel zeldzaam om het noorderlicht ver onder de poolgrens te spotten. In Schotland en het noorden van Ierland komt het nog wel eens voor.
Allereerst helpen we een fabel uit de wereld: het hoeft niet koud te zijn om het noorderlicht waar te nemen. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon. De temperatuur heeft daar geen invloed op. Het kan dus net zo goed -25 graden zijn als +25 graden.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.