Een drukloze tennisbal is aangewezen voor de beginnende of niet veeleisende (op vlak speelcomfort) tennisspeler. Speciaal voor jeugdige en beginnende tennisspelers zijn er drukloze tennisballen met een zeer trage stuit ontwikkeld, namelijk de Stage 1, 2 en 3 tennis trainersballen.
Kies een langzame bal, deze zal je minder snel verrassen bij hoge snelheid, hoogte of spin. Hoe minder effect, hoe beter. Natuurlijk is het eerste balcontact essentieel, dus zorg altijd voor genoeg lucht in de bal. De tennisbal die je zoekt, heeft niet teveel druk en juist een zachte basis.
Drukloze tennisballen
Een drukloze tennisbal heeft geen binnendruk (gas) in de tennisbal. Omdat de bal niet met gas is gevuld heeft deze een langere levensduur dan de gasgevulde tennisbal. Door de harde kern is de drukloze tennisbal ideaal voor trainingen.
De Stage 2 / oranje tennisbal is uitermate geschikt voor tennistrainingen aan kinderen en beginnende tennissers. De meeste Stage 2 tennisballen zijn verpakt in een basket van 36 stuks. De kleur van deze ballen is geel/oranje.
Drukloze tennisballen hebben anders dan gasgevulde tennisballen aan de binnen zijde van de tennisbal en aan de buiten kant de zelfde druk zitten. Deze tennisballen gaan over het algemeen* langer mee dan gasgevulde tennisballen. In plaats van gasdruk in de bal heeft men de rubberen kern dikker en/of harder gemaakt.
Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.
Oudetennisballen haalt de ballen op en geeft de clubs er zelfs een vergoeding voor. Daarna zorgt de organisatie dat de ballen hergebruikt worden, bijvoorbeeld door scholen, voor honden of op kinderdagverblijven. Al ruim 120 tennisclubs geven op deze manier tennisballen een tweede leven.
Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
Er worden in de professionele tenniswereld bijna uitsluitend gele tennisballen gebruikt. Bij training kunnen wel andere kleuren worden gebruikt. Geel-groene ballen zijn extra zachte ballen, die worden gebruikt bij mini's (jonge tennisspelers, meestal tot 7 jaar). Oranje-gele ballen zijn extra hard.
Drukloze tennisballen staan niet onder druk en gaan langer mee dan gasgevulde tennisballen. Drukloze tennisballen zijn daardoor ideaal voor trainingen!
Nee! Ze zijn te hard en bederven gewoonweg het spel. Tennisballen zijn dus zeker een afrader! De padelrackets zijn er niet voor gemaakt en het spelen met tennisballen kan ook leiden tot overbelasting van de onderarmen, ellebogen en polsen door te zware impacten.
Je gaat toch ook niet met een normale voetbal een potje zaalvoetbal spelen? Andersom hetzelfde geval, speel geen tennis met een padelbal. Het is belangrijk dat je een bal kiest die officieel hoort bij de sport die je beoefent. Hierdoor wordt het tennissen of padellen een stuk leuker en aantrekkelijker.
Het gaat natuurlijk om twee verschillende sporten met andere behoeften. Omdat aspecten zoals de baan en racket anders zijn, spelen ze hier een grote rol in. Je kunt nieuwe tennisballen daarom niet gebruiken voor padel en kun je padel ballen niet gebruiken voor tennis.
De doorsnee van een tennisbal is rond de 6,5 centimeter. Het gewicht mag variëren tussen 56 en 59,4 gram, de maximale stuithoogte van 1.34 meter en 34 centimeter tot 1.47 meter.
Tennis is voor kinderen meestal leuk als ze 6 of 7 jaar zijn, al kan dat natuurlijk per kind verschillen. De KNLTB kent namelijk het programma Tenniskids, dat dankzij speciale materialen tennis voor de jonge jeugd tot een heel plezierige en goede sport maakt.
Tenniskids Groen
Kinderen die in Groen tennissen zijn in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar oud. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie.
Het 'haar' op een tennisbal is wol, of een synthetisch surrogaat zoals nylon. Het geeft de bal ruwheid, waardoor hij grip heeft op het racket en op de grond. Door die ruwheid kan de tennisspeler draaiing geven aan de bal.
De belangrijkste reden om met gele tennisballen te gaan spelen was de zichtbaarheid voor de televisiekijker. Volgens onderzoek zijn oranje ballen het best zichtbaar voor het publiek, maar op televisie was deze kleur weer minder goed zichtbaar.
Het US open draait er in zijn eentje 95.000 ballen doorheen, Wimbledon 54.000, Roland Garros 65.000.
Ze gelden voor zowel mannen als vrouwen en zijn in Nederland vastgelegd in een speciaal document dat heet: Tennisspelregels. Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan.
Slechts een klein deel van de vijf miljoen tennisballen wordt echter een nieuw leven geboden. Dit terwijl oude ballen niet alleen kunnen dienen als vloertegels voor een sportvloer, maar ook verwerkt kunnen worden tot schoenzolen en dakplaten.
Wat draag je onder een tennisjurkje? Tegenwoordig kunnen vrouwelijke spelers vrijwel alles dragen wat ze leuk vinden onder hun jurk of rok.
13. Ieder jaar worden er bij Wimbledon 54.250 ballen gebruikt.
Om de hoeveel games worden er nieuwe ballen gebruikt bij het tennis? De tennissers starten de warming-up van 5 minuten met 6 nieuwe ballen, die daarna de eerste 7 games gebruikt worden. Daarna komen er om de 9 games telkens nieuwe ballen. Dit geldt voor alle grand slams en de toernooien van de ATP en WTA.