Een eerste voorbeeld van een goede SLS-vrije tandpasta is Zendium Classic Tandpasta. Deze tandpasta bevat dezelfde enzymen en eiwitten als je speeksel, en versterkt daardoor de natuurlijke weerstand van je gebit.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Natrium lauryl sulfaat (SLS) is een aniogene oppervlakteactieve stof (ook wel surfactant genoemd). Het zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, scheerschuim en tandpasta, als wasactieve en schuimvormende stof.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
De meeste tandartsen raden aan fluoridetandpasta te gebruiken om tandbederf te voorkomen. Fluoride heeft bewezen dat het tandbederf met minstens 40 procent vermindert.
Wat doen deze stoffen? Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt met surfactants je huid dus reinigen.
Een groot deel van de shampoo's bevat SLS en parabenen. SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de 'sulfieten'. Het zit in het merendeel van de shampoo's en zorgt ervoor dat deze schuimt en dat de shampoo reinigt.
Sulfaten zijn zorgwekkend omdat ze eiwitten afbreken wat kan leiden tot een degeneratief effect op de celmembranen. Sulfaten blijken ook residu achter te laten in het hart, de longen en de hersenen.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur.
Daardoor helpt Meridol Tandpasta heel goed tegen tandvleesontsteking. Dankzij de unieke formule verwijdert deze tandpasta namelijk effectief de bacteriën uit je mond, waardoor de vorming van tandplak wordt geremd en je tanden beschermd blijven tegen gaatjes.
In Parodontax vind je geen schuimversterkers zoals SLS of SLES terug. De rode versie van Parodontax bevat fluoride. Je kan hier meer lezen over de werking van dit ingrediënt. Op de site van Parodontax zie je meteen dat je gewaarschuwd wordt voor de smaak en daarbij wordt meteen vermeld dat deze snel went.
Een golf aan klachten overspoelde Radar toen Parodontax in 2020 de samenstelling van zijn tandpasta veranderde. De natuurlijke kruiden- en plantenextracten waren verdwenen in de nieuwe formule en daarmee was de tandpasta zijn karakteristieke smaak verloren.
Met de biologische en natuurlijke tandpasta's kunnen de tanden net zo goed gereinigd worden en de mond van een frisse smaak worden voorzien. Echter, de werking van fluoride op het glazuur kan niet worden vervangen.
Hoe herken je sulfaten in haarproducten? Sulfaten herken je vooral aan het schuimende effect. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet. Dit voelt de eerste keer misschien wat gek omdat we gewend zijn aan het schuimende effect, maar het maakt niet minder goed schoon.
Maar de meest gebruikte sulfaten, Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES), leveren bij sommige mensen wel problemen op en zij kunnen beter een sulfaatvrije shampoo kopen. Waarom gebruiken cosmeticabedrijven dan geen mildere sulfaten? Simpelweg omdat SLS en SLES: Zeer effectief zijn.
Samenvattend: sulfaten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar mogelijk wel irriterend bij een gevoelige huid. Heb je een extreem droge of gevoelige huid? Gebruik dan altijd sulfaatvrije producten. Niet omdat sulfaten schadelijk zijn, maar omdat ze uitdrogend kunnen werken.
De reinigende functie van sulfaten is veel te heftig voor je hoofdhuid. Je haar wordt schoon, maar eigenlijk te schoon. Een shampoo met sulfaat reinigt ook de natuurlijke oliën en dat is niet de bedoeling. Sulfaten hebben een irriterend effect op je hoofdhuid en kunnen de haargroei verstoren.
Hoewel Parodontax vrij effectief schadelijke bacteriën en tandplakvorming kan tegengaan, kleven er ook duidelijke nadelen aan het gebruik van het mondwater. Met name de toevoeging van chloorhexidine kan leiden tot diverse klachten, zoals verkleuringen van het gebit en de vorming van zweertjes en aften.
Het gebruiken van Parodontax helpt dus om parodontitis, gingivitis, losse tanden en andere aandoeningen te voorkomen. Anders dan bij andere tandpasta's, is de formule veel meer gericht op één ding, en daardoor krachtiger. Het resultaat is dat Parodontax extra aanbevolen wordt, omdat het sneller en beter helpt.
1. Parodontax Extra Fresh. Deze tandpasta wordt veelvuldig aangeraden voor mensen met tandvleesproblemen of bloedend tandvlees en is wat ons betreft dan ook de beste tandpasta tegen bloedend tandvlees.