Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk. Lidl scoort het slechts, alle kipvleeswaren van deze supermarkt die bij de steekproef zijn geteld bleken van plofkip, een score van 100%.
Vanaf eind 2021 hebben al onze kipvleeswaren minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2023 geldt dit voor al onze verse kip. Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse. De bond vraagt zich af wat Duitse slachterijen beter doen dan Nederlandse.
Waar worden plofkippen verkocht? Albert Heijn verkoopt dus plofkippen, net als andere grote supermarkten als Jumbo en C1000. Deze winkels verkopen ook kippen van het Beter Leven Keurmerk, maar dat is maar een fractie van het totaal. In 2011 was 94 procent van de gekweekte kip in Nederland een plofkip.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
Wakker Dier doopt KFC om tot KFP – Kentucky Fried Plofkip. De fastfoodketen gebruikt namelijk nog steeds plofkip.
De laatste maanden gaven steeds meer ketens, waaronder AH en Jumbo, aan over te stappen naar vlees van kippen die een beter leven hebben gehad. “Zeker sinds marktleider Albert Heijn afgelopen maart bekendmaakte om vanaf 2023 alleen nog kip in de schappen te leggen met minimaal één ster, is het snel gegaan.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Lidl. Lidl is een Duits bedrijf. En in Duitsland spreken ze Lidl niet uit als liddel maar als liedel.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Hele Kip | Hollandse kip | €8.3 - www.DeVleesboerderij.nl.
Van de Nederlandse fastfoodketens is kipketen KFC de meest kipvriendelijke. Opnieuw staat Kentucky Fried Chicken bovenaan een lijst van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection, die checkt hoe de fastfoodbedrijven met kippen omgaan. De KFC gaat dus het beste om met hun kippen, blijkt uit de lijst.
Zo krijgen de kippen dertig procent meer ruimte, wordt hun leefomgeving verrijkt met strobalen en zitstokken en wordt een ander, trager groeiend kippenras gebruikt. Dirk-Jan, onze directeur, zegt over deze stap van Domino's: 'We zijn zeer verheugd dat Domino's het welzijn van deze dieren serieus neemt.
De nieuwe kipleveranciers van KFC zijn niet halal-gecertificeerd en de Nederlandse KFC restaurants verkopen sinds 1 januari 2013 geen kip meer van halal-gecertificeerde leveranciers.
Wakker Dier werd 15 december 1997 als stichting opgericht door Wim de Kok, Jan van der Lee, Jan IJzerman en Jan Bonjer, mede op initiatief van Niko Koffeman die niet in het bestuur ging zitten. De oprichters vonden dat er onveranderd behoefte was aan een actiegroep tegen de intensieve veehouderij.
Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien.
Kippen die zo snel groeien noemt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier 'plofkippen', de onderzoekers spreken van 'reguliere kippen'. Zo'n 70 procent van de vleeskippen in pluimveehouderijen in Nederland is zo'n plofkip. Over die plofkip valt nu goed én slecht nieuws te vertellen.
De naam zegt het al: Nieuwe Standaard Kip leeft volgens een nieuwe standaard. En heeft daardoor een beter én langer leven dan de zogenaamde plofkip. Het ras heeft meer ruimte, groeit langzamer, krijgt afleidingsmateriaal en leeft in een stal met daglicht.
De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop. Het voer bestaat voor 75% uit granen. De kippen hebben een slachtleeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
Veel bolle, dikke kippen zoals de Aziatische rassen en de Wyandotte zijn rustig van aard. Bekende Aziatische rassen zijn de Cochin en Brahma. Een bijzonder Aziatisch ras is het zijdehoen. Dit ras staat bekend om zijn tamme en rustige karakter en ziet er bijzonder uit.
(beroep) een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte (vlees van vogels), (met name kip), kalkoen en wild. Het woord poelier is afgeleid van het Latijnse pullarius dat oppasser van de kippen betekent.
Het gaat niet alleen om een verse braadkip die 17 procent goedkoper is: van 2,89 euro per kip naar 2,39 euro. Omgerekend gaat het om 1,15 euro per kilo. Ook malse kippenboutfilets worden aangeprezen aan 3,79 euro voor een halve kilo in plaats van 4,99 euro (-24%).