Welke materialen kun je laten stomen? In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Zelf stomen: kleding zelf stomen is een heel goede optie om je dagelijkse kledingstukken snel, makkelijk en goed kreukvrij te maken. Een pak of jas stomen is voor veel kledingstomers voor thuisgebruik te veel gevraagd, maar overhemden, jurken, blouses en pantalons kun je heel goed zelf stomen.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
De stoom zorgt voor een “reshaping” van je trui. Je kunt je wollen trui net zo strijken als andere kledingstukken, het hoeft niet heel voorzichtig. Het enige wat je niet moet strijken zijn de boorden van je trui.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Maak een sopje met lauw water of warm water en groene zeep. Verwijder hiermee vlekken van de bank. Let er wel goed op dat u de zeep goed weghaalt en de bank daarna droog maakt. Anders kunnen er strepen achterblijven, Ook raden wij aan om uw bank alleen met groene zeep schoon te maken bij vlekken.
Een stoffen zetel reinigen met een stoomreiniger kan ook zijn nut bewijzen. Om kleine vlekken te verwijderen, plaats het mondstuk schuin tegen de bekleding. Hou een microvezeldoek naast de plek en begin te stomen. De stoomstraal 'schiet' de vlek als het ware in de microvezeldoek.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Is uw jas vuil? Stomerij Centra zal uw jas stomen of reinigen. Jassen zijn meestal gemaakt speciale stoffen. Deze zijn doorgaans niet geschikt voor in de wasmachine.
Wasmachines met stoomfunctie
De speciale stoomprogramma's zijn ontwikkeld voor de momenten waarop een kledingstuk alleen even opgefrist hoeft te worden. Een volledige wasbeurt is niet nodig. Stoom helpt om kreukels en plooien te verzachten, gladder te maken en om de vieze geurtjes op een veilige manier te verwijderen.
Daarnaast is de stomerij gespecialiseerd in het verwijderen van moeilijke vlekken. Heeft u een vlek op uw kleding, wat u zelf niet meer weg krijgt? Dan is het een goede optie om het bij een stomerij te proberen. We krijgen vaak meer vlekken weg dan u zou verwachten.
Kies een kleine plaats uit, bijvoorbeeld aan de achterkant van je bank, en stoom een stukje van de stof. Maak het vervolgens zo droog mogelijk en kijk na 15 minuten hoe het eruit ziet. Als het niet vervaagd is en er goed uit ziet, dan heeft de stof je test doorstaan en stoom je met een gerust hart de rest van je bank.
Het daadwerkelijk schoonmaken van de bank hoeft hooguit één keer per maand te gebeuren. Zo houd je de bank langer mooi, maar verklein je ook de kans op allergische reacties op bijvoorbeeld dierenharen of huisstofmijt.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Kalk verwijderen met de stoomreiniger
Houd de sproeier direct tegen de verkalkte plekken aan en blijf stomen tot de kalk losgekomen is. Als de kalk hardnekkig of moeilijk bereikbaar is, kan de ronde borstel op de sproeier worden gezet: borstel de plek vervolgens schoon met krachtige stoomstoten.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Dit kan ook worden toegepast op suède handschoenen, jassen, tassen en banken. Suede schoenen kun je ook stomen, als je de vlek er niet uit krijgt. Het beste doe je dit met een stoommachine, maar als je die niet hebt, dan kun je dit ook met de waterkoker doen: Waterkoker vullen met water.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.