Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Gewone kleding
Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester.
Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
Phifertex. Onze collectie polyester stof met vinylcoating, Phifertex, is een ongelooflijk duurzame stof met een hoge UV-bestendigheid/kleurechtheid. De kleur van polyester gaas met coating van vinyl is 'ingesloten' in de PVC-coating, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de kleur vervaagt in de zon.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
De Europese maat is vastgesteld op een UV Protection Factor (UPF) van dertig. Dit is vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met dezelfde beschermingsfactor. Zomerkleding van katoen en linnen kwam het slechtste uit de test. Wol en polyester beschermen het best.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
UV-kleding beschermt, net als een zonnebrandcrème, je huid tegen verbranding van de zon. De UV-kleding van UV-Fashions beschermt jouw huid vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van 50+. Om te vergelijken: een gewoon wit T-shirt beschermt je huid vergelijkbaar met zonnebrandfactor 10.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
UV-werende kleding. Uv-werende kleding voor baby's, kinderen en volwassenen (dames en heren) koop je online bij Decathlon. Het uv-zwemkleding assortiment van Decathlon bestaat uit uv shirts, uv pakjes, zonnehoeden en petten en surf leggings van Olaian.
'UV-werende kleding heeft vaak dezelfde eigenschappen als normale kleding die straling goed tegenhoudt: de stof is meestal dichtgeweven, synthetisch en er zijn vaak donkere kleurstoffen aan toegevoegd.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Ja, zonnebrandmiddelen beschermen tegen beide soorten straling. De SPF-factor vertelt je in hoeverre een product je beschermt tegen de UVB-straling. Hoe hoger het getal hoe beter de bescherming. Uv B-straling wordt, afhankelijk van de gebruikte filters in een anti-zonnebrandmiddel, weerkaatst of geabsorbeerd.
Bij Decathlon scoor je voordelig een uv-shirt! Wij verkopen UV-shirts voor dames, heren, kinderen en baby's.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Ter hoogte van de evenaar leggen de UVB stralen een kortere weg af door de atmosfeer waardoor er meer UVB op het aardoppervlak komt en dus verbrand de huid gemakkelijker. Dat is ook de reden waarpom een schuine ochtend of avondzon geen verbranding geeft in vergelijking met een middagzon hoog aan de hemel.
UV-straling door glas
Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt, al is het wel mogelijk. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen.
De lycra's in ons assortiment zijn grotendeels gemaakt van gerecycled nylon. Zijn zonnecrème en oliebestendig, hebben een uitstekende UV-bescherming en zijn chloor resistent.
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt. o Een dunne, lichte stof (bijvoorbeeld een katoenen T-shirt of een zijden bloes) heeft normaal een beschermingsfactor van SPF 2 tot 10. o Bij een dicht geweven katoenen T-shirt kan dat oplopen tot SPF 20, wat bijna vergelijkbaar is met een correct aangebrachte ...
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.