Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.
Kies voor je donkere was een programma met een lage temperatuur, bij voorkeur 30 graden. Zo blijft je donkere kledij langer mooi. Controleer ook zeker het toerental. 800, 900 of 1000 is prima, maar vermijd een maximale centrifuge, want ook hiervan wordt je kleding snel vaal.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Zoals de naam al verraadt, is het bonte wasprogramma geschikt voor de gekleurde kleding. Dit programma wordt in de dagelijkse huishouding het meest gekozen. Als je de kleuren goed wilt behouden en beschermen, mag je de kledingstukken slechts op maximaal 60 graden wassen.
Fijne was refereert aan kleding en andere textiel van delicate materialen. De stof is gemaakt van kwetsbare vezels die zouden kunnen verkleuren, vervormen of beschadigen door water, hitte en centrifuge. Voorbeelden van deze delicate stoffen zijn zijde en wol.
Fijnwas. Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Was je broek altijd koud en binnenstebuiten, gebruik hiervoor mild wasmiddel, speciaal voor zwarte was, zodat de zwarte kleur minder snel wordt aangetast. Was je broek ook altijd met alleen andere donkere kledingstukken en was op maximaal 40 graden, liever zelfs op 30.
1400 toeren: restvochtpercentage 50%
Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
95 procent zijn "goede" bacteriën
Ziekteverwekkende bacteriën of bacteriën uit uitwerpselen werden nagenoeg niet aangetroffen. In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid.
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Kan rode en zwarte was bij elkaar? Dieprode kleding en stoffen kun je samen wassen met andere donkere tinten. Is de kleding lichtrood, dan was je die beter samen met andere kledingstukken die ongeveer dezelfde tint hebben. Bij twijfel was je de kleding de eerste keer apart om eventuele verfresten weg te spoelen.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Schimmels, mijten (beddengoed!) en bacteriën worden pas gedood bij een wastemperatuur van 60 graden. Ook handdoeken met vlekken kunnen het beste op 60 graden gewassen worden. Tegen het doorlopen van kleuren kun je het beste lichte en donkere was scheiden.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Een was op 60 graden kost 31 eurocent, terwijl een was op 30 graden maar 10 eurocent kost. Een verschil van 21 cent per wasbeurt. Ik was zelf gemiddeld maar twee keer per week en dat zou mij per jaar al bijna €22 euro schelen. Een was op 40 graden kost overigens 20 eurocent.