Maak een mengsel van spiritus zeep en water. Houd volgende verhoudingen aan 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de spint bevindt. Herhaal de behandeling na een dag of 5.
Spiritus zeep
Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Spint houdt van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Dat is ook de reden dat een spintplaag zich vooral in de bloeifase ontwikkelt, wanneer jij de luchtvochtigheid naar beneden brengt om toprot te voorkomen. Spint houdt niet van een luchtvochtigheid boven de 60%, dat vinden ze verschrikkelijk.
Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Een volwassen spintmijt leeft ongeveer 2 tot 4 weken en de vrouwtjes leggen dan honderden eieren.
Spint is net als andere mijtsoorten actief bij warm en droog weer. Een andere mogelijke oorzaak is oude potgrond. Wanneer de potgrond van de plant ouder is bevat deze minder voedingsstoffen, waardoor dit de ideale kweekomgeving voor spint vormt. Ook een minder vitale plant kan de oorzaak zijn van spint.
Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.
Spint houdt van een warme en droge omgeving. Oude potgrond is bijvoorbeeld ideaal om zich in voort te planten. Ook planten die wat minder gezond zijn, zijn een ideaal doelwit. De mijt komt net als een gewoon virus het huis binnen via tocht, andere planten of gereedschap.
Spint bestrijden met azijn
Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Ze kunnen zich verspreiden via de webben die ze zelf ontwikkeld hebben. Ze kunnen in de door hen geproduceerde zijden draden gaan zitten en zich laten verspreiden door luchtbewegingen of luchtcirulatie. Bij erg geïnfecteerde planten kunnen ze zich gewoon op de grond laten vallen waarna ze zich verspreiden.
De eitjes van de spintmijten kunnen overleven in de grond van de plant. Een beetje spint kan geen kwaad, maar als je er echt van af wilt is simpelweg de plant verwijderen en een nieuwe neerzetten niet genoeg.
Het is belangrijk om spint zo snel mogelijk te bestrijden, want als je de spintmijten hun gang laat gaan, zal je plant sterven. Daarbij overleeft spint de winter en verspreiden ze zich snel, dus als je ze niet goed bestrijdt, weet je zeker dat je volgend jaar weer spint hebt.
Alleen bij een uitzonderlijke grote spint kolonie kan de plant het begeven. Wel laat de spint, net zoals de grotere spinnen, vaak een spoor van webben achter. Dit is niet direct schadelijk voor de plant het maakt de plant er natuurlijk niet mooier op.
Een spint mijt beschadigt het blad van je wietplant. De larven zuigen het blad leeg en dat veroorzaakt gele spikkels. Door die beschadigingen kan de plant minder energie produceren: er vindt immers minder fotosynthese plaats. Dit kan er toe leiden dat je plant minder hard groeit en dus minder massa aanmaakt.
Wat is spint? Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Wolluis is een luizensoort die zich, net als bladluis, voedt met het sap uit planten. De vrouwtjes prikken een gaatje in de kamerplant om zo het sap te drinken. Een volwassen wolluis is 3 tot 6 millimeter groot. Wolluis kan wel -40°C aan en plant zich gemakkelijk voort.
Bij deze omstandigheden zal de roofmijt zich veelvuldig vermenigvuldigen en de bloedluis het beste bestrijden. Een volwassen Hypoaspis roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 tot 30 graden. Bij hogere of lagere temperaturen zal deze roofmijt minder actief zijn of in ruststand gaan.
Trips vrouwtjes planten zich snel voort en leggen hun eitjes in het bladweefsel, die al na acht dagen uitkomen. Pas als de tripsen volgroeid zijn leven ze individueel verder op jouw plant. Een trips kan 'vliegen' vanaf het moment dat hij ontpopt is en verspreidt zich dan makkelijk van blad naar blad.
De eitjes van de trips worden in het plantenweefsel gelegd, bijvoorbeeld in het blad of de bloemblaadjes. Hierdoor kunnen de larven direct gaan eten als ze uitkomen. Er zijn twee larvenstadia, voordat de larve zich verpopt. Dit kan in de grond gebeuren, of gewoon op het blad.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee.
Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.