Er zijn drie soorten, normaal purschuim, elastisch pur of brandwerende pur. Normaal purschuim is goedkoper en kan goed gebruikt worden in binnenruimtes, omdat hier relatief weinig temperatuur verschillen zijn.
Dan zou je het beste kunnen gaan voor de elastische Illbruck 330. Voor normale standaard klussen is het kwalitatieve Illbruck FM310 een prima optie. Wanneer brandwerendheid gewenst is, dan kun je het voor een brandwerende purschuim gaan van het kwalitatieve merk Nullfire.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
De bekendste, en meest geproduceerde vorm van hard PUR is het polyurethaanschuim. Als hard schuim komt het vaak voor als isolatieschuim uit een spuitbus. Het is een materiaal (ook het schuim) dat een kunstenaar zelf kan produceren uit twee componenten, hierdoor wordt het in de kunstwereld veelvuldig gebruikt.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Flexibel purschuim
Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen. Een flexibel purschuim is het meest geschikt voor gebruik in de buitenschil van een gebouw.
De dringende vraag die waarschijnlijk op het puntje van jouw toetsenbord ligt is: “Is purschuim waterdicht?” Het eerlijke antwoord hierop is “nee, in principe niet”.
Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Soudal MEGA-schuim op basis van polyurethaan (PU) is een zeer universeel bruikbaar schuim dat zich uitstekend leent voor het snel en stevig monteren van raam- en deurkozijnen. Omdat Soudal MEGA-schuim niet verder uitzet tijdens het uithardingsproces, worden de geïnstalleerde raam- en deurkozijnen niet weggeduwd.
De Isolatieshop Pur NBS is een standaard purschuim voor verschillende klussen. Vind je het belangrijk om écht luchtdicht te isoleren, dan kun je beter De Isolatieshop Flex-Pur overwegen. Dit type purschuim blijft namelijk elastisch waardoor een eventuele werking van de voeg beter wordt opgevangen.
Het is algemeen bekend dat polyurethaan (PU) schuim er lang over doet om te drogen. Het kan wel 72 uur duren voordat het schuim volledig is uitgehard. Dat komt omdat het uithardingsproces van PU-schuim exotherm is, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uitharden.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Het werkt hetzelfde als purschuim maar bij normale purschuim kunnen muizen en ratten er doorheen knagen en dat is bij de ongedierteschuim niet het geval. Door de unieke samenstelling kan u met dit schuim diverse gaten dicht maken zonder dat er ongedierte naar binnen komt.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Waterdichte purschuimen
Dus bijvoorbeeld een regenbui of lekkage op purschuim is niet echt een probleem. Langdurig contact met water of stilstaand water moet wel worden vermeden. Immers, water dat niet weg kan en dus in het schuim aanwezig blijft, kan zorgen voor verminderde prestaties in de eigenschappen.
Hecht op een ondergrond zoals beton, baksteen, cement, hout, PVC, metaal, enz.
Niet uitgehard PU-schuim kan worden verwijderd met een plamuurmes of een soortgelijk gereedschap. Scoor eerst met het mes in het schuim om kleine gaatjes te maken. Gebruik vervolgens een stofzuiger om het schuim op te zuigen. Veeg ten slotte alle resten weg met een vochtige doek.
Ja, zolang de ondergrond droog, stof en vetvrij is. Gespoten PUR isolatie hecht zich op elke ondergrond.
Schuimkit hecht niet goed op een natte ondergrond. Je kunt het schuim ook vernevelen nadat het is aangebracht om de uitzetting te maximaliseren en het uithardingsproces te versnellen.
PUR wordt gezien als een probleemplastic. Met name de zachte schuimen kunnen erg gaan degraderen en problemen veroorzaken. Omdat de zachte PUR schuimen een open celstructuur hebben kan de degradatie ook van binnenuit optreden.
PUR schuim isoleert zo goed omdat het luchtdicht is.
Als PU-schuim op je huid komt, is het cruciaal om het onmiddellijk te verwijderen in plaats van te wachten tot het uitgehard is. Je hebt maar een paar seconden om te handelen zodra PU-schuim in contact komt met je huid - je moet het onmiddellijk verwijderen met nagellakremover.
Er zitten weinig tot geen nadelen aan het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal in uw woning of pand. Wel bent u volgens de voorschriften verplicht om tijdens het isoleren, en tot minimaal twee uur nadat de isolatiewerkzaamheden zijn afgerond, de woning te verlaten.