De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, van onder andere verse garnalen, gevangen in de Koraaldriehoek. Een mooi gebied met enorm veel vis- en koraalsoorten en waar veel mensen leven van visserij.
Soorten. In Indonesië kent men tientallen, zo niet honderden verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort in België en Nederland is die gemaakt van tapiocameel en gewoonlijk zo'n 20% garnaal, de kroepoek oedang. In Indonesië wordt dit kroepoek Palembang genoemd.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Bij je lokale toko kun je kroepoek kopen die je nog zelf moet bakken, in allerlei soorten en smaken, en het leuke hiervan is dat je verse kroepoek kunt eten die nog warm is, zonder dat dit je heel veel tijd kost.
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
Let op, kroepoek bevat veel koolhydraten! Ook zoetzure sauzen bevatten veel koolhydraten, de naam zegt het al 'zoet'. Ongemerkt krijg je vaak meer koolhydraten binnen bij het eten 'buiten de deur. ' Zorg daarom dat je de rest van de dag wat strikter op je koolhydraatinname let.
De kroepoek die in Nederland het bekendst is, is de kroepoek oedang. Deze lijkt erg gezond omdat het van vis en meel is gemaakt.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt of cassavemeel van gemaakt.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Het bijvoeglijk naamwoord bij het land India is Indiaas (verbogen vorm: Indiase). Het bijvoeglijk naamwoord Indisch is af te raden voor iets wat met India te maken heeft. Indisch is namelijk meestal een historisch begrip uit de koloniale tijd.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Ingrediënten: Tapiocabloem, zonnebloemolie, GARNALEN 16%, rietsuiker, zout, maïszetmeel, rijsmiddel (E451, E450), gistextract. Kan gluten, ei, vis, soja, melk bevatten.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Java Kroepoek is een mild gekruid Indonesisch bijgerecht op basis van tapiocabloem en garnalen. Lekker bij de Oosterse maaltijd, maar ook als tussendoortje.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Aan Kroepoek oedeng wordt een behoorlijke hoeveelheid zout toegevoegd; gemiddeld 1,5 - 3 gram per 100 gram. (=600 - 1200 mg natrium) De hoeveelheid wisselt sterk per merk!