Etiquette staat voor de cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen. Het betekent simpelweg beleefd zijn, goede manieren hebben en je gedragen zoals het hoort. Er zijn verschillende soorten etiquette. Zo heb je sociale etiquette, horeca-etiquette, bruiloft-etiquette en beroeps-etiquette.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren.
Etiquette of decorum, is het geheel van cultuurgebonden, ongeschreven beleefdheidsregels en omgangsvormen. De kern van etiquette is het rekening houden met de gevoelens van anderen, en met de gebruiken in een samenleving, in alle mogelijke situaties van sociale interactie.
Etiquette zijn de regels en richtlijnen die bepalen hoe we ons gedragen in sociale situaties. Het begrip etiquette ontstond al in de oudheid in Egypte, Mesopotamië en China. Later werden deze regels verder verfijnd in Europa.
Etiquette (/ˈɛtikɛt, -kɪt/) is de verzameling normen voor persoonlijk gedrag in een beleefde samenleving. Deze bestaat meestal uit een ethische code van het verwachte en geaccepteerde sociale gedrag dat overeenkomt met de conventies en normen die in acht worden genomen en gepraktiseerd door een samenleving, een sociale klasse of een sociale groep.
Etiquette staat voor de cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen. Het betekent simpelweg beleefd zijn, goede manieren hebben en je gedragen zoals het hoort. Er zijn verschillende soorten etiquette. Zo heb je sociale etiquette, horeca-etiquette, bruiloft-etiquette en beroeps-etiquette.
In sommige landen is smakken en boeren tijdens het avondeten een blijk van waardering, terwijl in andere landen het juist normaal is om geluidloos je bord leeg te eten. Als je naar een ander land of continent gaat doe je er dus goed aan om de tafelmanieren van je bestemming even te onderzoeken.
Vorken gaan links van het bord, en messen en lepels rechts.Messen moeten altijd naar binnen gericht zijn, richting het bord . Als je geen soep serveert, heb je geen lepel nodig. Lijn de onderkanten van het bestek altijd uit.
Er zijn kunststof labels en papieren labels.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
De belangrijkste principes van etiquette zijn respect, consideratie en eerlijkheid . Respect verwijst naar het erkennen van iemands kwaliteiten en grenzen, consideratie omvat het begrijpen van hun behoeften en rechten, en eerlijkheid is handelen met oprechtheid en integriteit.
Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen
Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen. Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord.
Haar weigering om op de uitnodiging te reageren was een ernstige schending van de etiquette. Met een nieuw virus komen er een hele nieuwe set regels en etiquette. Het goede nieuws is dat naarmate de tijden veranderden, ook de etiquette in e-mails veranderde.
Wacht met eten tot iedereen zit en bediend wordt. Gebruik het juiste bestek om te eten en snijd uw eten in hapklare stukken. Vraag uw buurman om een item op tafel door te geven in plaats van over zijn bord te reiken om het te pakken. Kauw met uw mond dicht en praat niet met eten in uw mond.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Zo wordt er van je verwacht dat je in formele settings een bepaalde hoeveelheid eten onaangeroerd laat. Andere situaties zijn wanneer je al vol zit of als de portie te groot is. In informele settings is het echter vaak acceptabel om al het eten op je bord op te eten .
Anders dan in Japan, is het in China juist niet de bedoeling om je hele bord leeg te eten. Je geeft daarmee namelijk aan dat je niet genoeg gehad hebt. Laat dus altijd wat eten staan. In Nederland is het echt not done om aan tafel te boeren.
onbeleefdheid en aanmatigend gedrag. onfatsoenlijk. onbeschaamd. geen respect voor anderen en geen rekening houdend met de ander.
Misofonie, letterlijk 'haat tegen geluid', is een zeldzame psychiatrische aandoening. Wie aan deze ziekte lijdt, verdraagt het niet als anderen hoorbaar kauwen, slikken, zwaar ademhalen, smakken, slurpen of op hun toetsenbord rammen.
Laat hem nooit liggen. Je schudt het doekje niet open maar ontvouwt hem rustig en vervolgens leg je de servet bij jezelf op schoot in een rechthoek of driehoek met de plooi naar jezelf toe. (En stop het dus niet in je hemd als slab) In hele luxe restaurants doet de kelner dit soms voor je.
Gebruik de zijkant van je lepel om de soep te eten. Zorg dat je met de lepel van je af schept. De zijde van de lepel die je lippen als eerste raken wordt daardoor zo minder heet. Want blazen is not done!
Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.