Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Je kunt blaren makkelijk voorkomen met de volgende methoden: Draag goed passende schoenen. Draag sokken met absorberende eigenschappen, zoals katoen sokken of sportsokken Vermijd synthetische materialen. Verander dagelijks van sokken, of zelf 2 maal daags als je gaat sporten.
Hansaplast Anti-Blaar Sporttape moet wrijving beperken en de ontwikkeling van blaren en pijnlijke plekken voorkomen. De tape is niet bedoeld om gewrichten te ondersteunen of spierpijn te behandelen. Breng de tape aan ten minste 20 minuten vóór de fysieke activiteit/vóór je sokken en/of schoenen aantrekt.
Gebruik dan dubbellaags anti-blaar of teen sokken om wrijving in de schoen te voorkomen. Sportsok.nl is gespecialiseerd in dubbellaags anti-blaar en teen sokken voor het sporten. De sokken geven meer comfort en ondersteuning op de drukpunten in de schoen tijdens het skeeleren. Dit vermindert de kans op blaren.
Ten eerste heb je zonder sokken een betere pasvorm in de schoen en kun je deze nog beter (thermoplastisch) naar je voet zetten. Daarnaast voel je je meer één met je schaats of skeeler, vooral wanneer je voeten een beetje beginnen te zweten dan zuigt de schoen als het ware perfect om je voet.
Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen. Anderen hebben juist baat bij sokken van polyester, omdat dit materiaal vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Tenslotte is bamboe een geliefd materiaal tegen zweten.
Dit kun je het beste doen als je een blaar hebt
Plak een blarenpleister over de blaar. Ook bij beginnende blaren (rode huid) kun je een blarenpleister gebruiken. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Hitte, vocht, slecht passende schoenen, een toename van belasting of een onbekende ondergrond zijn risicofactoren voor blaren. Door herhaaldelijke wrijving worden de huidcellen als het ware uit elkaar getrokken. Vervolgens vult het aangetaste gebied zich met vocht.
Sockwell Easy Does It sokken zijn speciaal geschikt voor mensen met gevoelige en/of kwetsbare voeten, diabetes patiënten en mensen met obesitas. De sokken voorkomen wrijving met de huid, hebben geen naden die voor irritaties zorgen en hebben een extra soepele boord die niet knelt.
Bij koude temperaturen zorgen deze sokken ervoor dat je voeten lekker warm blijven. Daarnaast houden de sokken je voeten goed op zijn plek in stijvere schoenen door de extra sterke beschermende zones. Handig, want dit zorgt voor minder wrijving en daardoor minder kans op blaren.”
Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Naast de maat en pasvorm is de kwaliteit van de schoen ook belangrijk. Veel kwaliteit schoenen zijn gemaakt van kwaliteitsleer. Leer staat namelijk bekend om het feit dat het ''ademt'' en bovendien vormt leer zich na een tijd helemaal naar de voet. Dit zorgt voor ultiem comfort en voorkomt het ontstaan van blaren.
Tip 1: Goed passende en ingelopen wandelschoenen
Blaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te krappe schoenen veroorzaken ook blaren.
Dicht laten
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren die je niet storen. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden door aarde en stof en besmet raken.
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Doordat de pleisters tegen wrijving beschermen, zijn ze ideaal om te gebruiken bij schoenen die wrijving veroorzaken - één van de hoofdoorzaken van blaren. Dankzij de kleef-technologie van Hansaplast blijft de grote blarenpleister tot wel 48 uur lang goed zitten.
De blaar blijft vrij van water en vuil en de huid kan zich herstellen. Gebruik een blarenpleister op een schone, vetvrije en droge huid. De flexibele en waterproof pleister blijft tot 7 dagen plakken. Wij adviseren de pleister pas te verwijderen als deze vanzelf loslaat.
ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product. dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.
Vermijd sokken die katoen bevatten.
Katoen is een stof dat heel slecht droog en de bacteriën vasthoud. Kies voor wandelsokken die gemaakt zijn van materialen die zacht en slijtvast zijn en voldoende vocht afvoeren. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelsokken die merinowol, polyester en polyamide bevatten.
Sokken van bamboe zijn aan de lijn zacht en blijven zo nadat ze droog zijn. Dat verschil merk je bij het aantrekken meteen en dat comfort blijf je houden tijdens het dragen. Bamboe sokken zijn ook sterk door een combinatie van bamboevezels en hulpstoffen.
Zilversokken: de meest functionele sokken
Dat komt door o.a. de antibacteriële- en warmte regulerende eigenschappen van het zilvergaren dat in de sokken is verwerkt. Dat maakt ze zeer effectief tegen zweetvoeten, voetschimmel, eczeem maar ook ideaal bij koude voeten (Raynaud of wintervoeten).