Veel tv's met ingebouwde Chromecast zijn afkomstig van Philips, Sony en Sharp, terwijl merken als Toshiba en Vizio ook modellen met enkele opties aan boord aanbieden. Daarnaast heb je bekende en minder bekende fabrikanten als LG en Hisense die een beperkte functionaliteit aanbieden wat Chromecast betreft.
Je herkent televisies en mediaspelers met ingebouwde Chromecast aan de term 'Chromecast built-in'. Vrij vertaald staat daar 'Chromecast ingebouwd'. Anders moet je letten op de term Google Cast. Dat is een parapluterm voor alle apparaten die de technologie van Google ondersteunen.
Voor een Chromecast (niet de audioversie) heb je een televisie met een vrije hdmi-poort nodig. Daarnaast heb je een wifi-verbinding nodig, waar je Android-toestel ook mee verbonden is. Om de Chromecast in te stellen, gebruik je de Google Home-app. Deze app vind je via onderstaande knop in de Play Store.
Je kunt vaak ook casten naar een Smart tv zonder Chromecast. Deze televisies gebruiken soms de software van de Chromecast. Televisies met een ingebouwde Chromecast bestaan niet. Je streamt series van je mobiel of laptop naar de televisie doordat je beide apparaten met dezelfde internetverbinding verbindt.
Dat Samsung geen tv´s met ingebouwde Chromecast maakt is dus geen gemis. Het maakt dus niet uit welk Samsung tv model je hebt; zolang je een vrije HDMI ingang hebt kun je de tv gebruiken om te casten. Of ook jouw Samsung tv met Chromecast overweg kan hangt er dus van af of je tv over deze ingang beschikt.
Als u problemen ondervindt met het casten van video via de ingebouwde Chromecast-functionaliteit (voorheen Google Cast) naar uw Android TV, controleert u of u de nieuwste versie van de Google Cast-receiver gebruikt.
Bij de bovenstaande Philips Android TV's (met Android L of Android M) is Google Cast al ingebouwd. Met behulp van deze functie is het mogelijk een Google Chrome browser naar de TV streamen, apps te casten en de afspeel-, pauzeer-, terugspoel- en volumefuncties van de TV te bedienen.
Controleer of alles in orde is met uw WiFi- en tijdinstellingen. Controleer of uw castingapparaat (smartphone of computer) en de tv verbonden zijn met hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Start uw draadloze router opnieuw op. (Koppel de router los en wacht ongeveer 30 seconden voordat u de stroom weer inschakelt.)
Televisie kijken via de Chromecast
De Nederlandse publieke zenders zijn via de gratis NPO app op je televisie te bekijken. Ook via de app KPN Play kan je televisie via de Chromecast bekijken. Voor deze app moet je wel een abonnement nemen op KPN Play.
Met een prijs van slechts €39 is de Chromecast zo betaalbaar dat je er misschien wel een kunt aanschaffen voor elke tv in huis. Sluit de Chromecast aan op je tv en een voedingsbron. Ga vervolgens naar chromecast.com/setup. Maak op je telefoon, tablet of laptop verbinding met hetzelfde wifi-netwerk als op je tv.
Kies uit 400.000+ films en series van streamingsdiensten. Vraag Google om je tv te bedienen, krijg aanbevelingen voor wat je kunt kijken, dim de lichten en meer met jouw stem. Stuur foto's, video's en muziek van smart apparaten naar jouw tv met Chromecast built-in™.
Smart tv systemen: Android TV, WebOS of Tizen? Samsung heeft Tizen, Sony en Philips gebruiken Android TV en ook LG en Panasonic hebben een eigen besturingssysteem voor de smart-tv. Elk systeem heeft zijn eigen apps en werkt weer anders.
Start je modem of router opnieuw op. Raadpleeg de fabrikant voor instructies. Plaats de Chromecast verder bij je tv vandaan om wifi- of bluetooth-storingen te voorkomen. Zorg er ook voor dat de Chromecast geen contact maakt met andere apparaten, draden of kabels.
De Chromecast werkt normaliter met een wifi-verbinding. Toch wil je soms zonder wifi-verbinding casten, of anderen gebruik laten maken van jouw Chromecast zonder dat ze eerst met jouw wifi-netwerk moeten verbinden. Die functionaliteit is al geruime tijd aanwezig op de Chromecast en hoef je alleen zelf te activeren.
Met een Samsung QLED tv van 2019 of later koppel je Google Home ook zonder Chromecast. Dit kan met behulp van Samsung SmartThings. Log op je televisie in met je SmartThings-account.
Wat u nodig heeft. Een tv met HDMI-CEC-ondersteuning waarop Consumer Electronics Control (CEC) is ingeschakeld. Tv's met CEC-ondersteuning zijn onder andere: AOC, Hitachi, Insignia, ITT, LG, Magnavox, Mitsubishi, Onkyo, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Sylvania, Toshiba en Vizio.
Voor het koppelen van de TV met Google Home dien je gebruik te maken van Google Chromecast. Hoewel er smart TV modellen zijn met een ingebouwde Chromecast, hebben de meesten dit niet. Je zult dus een aparte Google Chromecast aan moeten schaffen.