De dienstensector of tertiaire sector is de economische sector waarin bedrijven met de verkoop van hun goederen of diensten winst willen maken. De benaming hoort thuis in de meso-economie, die bedrijfstakken bestudeert.
Tertiaire sector
Met commercieel worden bedrijven bedoeld die als doel hebben om winst te maken. Deze bedrijven zorgen dat de producten of diensten worden verkocht aan de consument.
De horeca is de sector van eten en drinken. Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Werkzaamheden die centraal staan zijn: ontvangst van gasten, het bereiden van voedsel en het serveren van maaltijden en dranken.
Bij de primaire sector horen alle beroepen waarin mensen iets uit de natuur halen. De meeste mensen in de primaire sector zijn boer. Zij gebruiken de bodem en planten om eten te produceren. Maar de primaire sector is meer dan alleen landbouw.
Tot de tertiaire sector rekent men onder andere winkels, horeca, theaters, kappers, zakelijke dienstverleners, advocaten, ICT-bedrijven en andere dienstverleners.
Secundaire sector: Bedrijven die grondstoffen verwerken tot een eindproduct, zoals de bouw en de metaalindustrie. Beroepen bijv. kraanmachinist, verwarmingstechnicus. Tertiaire sector: Bedrijven die diensten verlenen om winst te maken, zoals de horeca, transportbedrijven, banken en detailhandel.
Weet u niet onder welke branche uw bedrijf valt? Op het Ondernemersplein vindt u ook een overzicht van brancheorganisaties aan de hand van beroepen. Op deze link naar CBS kunt u bijv via zoeken op hierarchie vinden onder welke sector uw bedrijf valt.
In de economie maakt men onderscheid tussen 4 sectoren: de primaire sector, de secundaire sector, de tertiaire sector en de quartaire sector.
Het woord Horeca is een samenvoeging van de woorden 'hotel', 'restaurant' en 'café'. Alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés vallen onder de term Horeca.
De secundaire sector is het gedeelte van de economie dat gericht is op industrie. Welk type industrie er hier sprake van is, maakt eigenlijk niet uit. Dat kan variëren van het verder produceren van het voedsel uit de primaire sector, maar kan ook gaan over auto's die in een fabriek worden gemaakt.
Sector Handel en dienstverlening
In deze sector, die ook wel de dienstensector of tertiaire sector wordt genoemd, vind je bedrijven en beroepen die met de verkoop van hun goederen of diensten winst willen maken.
Wat zijn sectoren? Een sector is een groep bedrijven en/of instellingen die zich bezighouden met vergelijkbare economische activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld de zorgsector, of de bankensector. Een sector wordt in de volksmond ook vaak branche genoemd.
In de quartaire sector vallen zowel de overheidsdiensten als de door de overheid deels of geheel gesubsidieerde diensten. Voorbeelden zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, brandweer, justitie, defensie, sociaal werk, cultuursector, wetenschapssector en scholen.
Onder de detailhandel vallen bedrijven die fysieke goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument leveren. In de spreektaal gaat het dus om winkels. Denk hierbij aan kledingwinkels, bakkerijen, supermarkten, bouwmarkten, meubelwinkels, enzovoorts.
De quartaire sector in Nederland is de economische sector van de niet-commerciële gesubsidieerde en of collectief gefinancierde dienstverlening. De benaming hoort thuis in de meso-economie, die bedrijfstakken bestudeert. De quartaire sector is de enige economische sector zonder winstoogmerk.
35. Gezondheid, geestelijke en maatschappelijke belangen.
De sectorindeling is een indeling die door de Belastingdienst wordt bepaald om een organisatie aan een sector toe te kunnen wijzen. Deze indeling heeft invloed op de loonkosten van werkgevers. De hoogte van een aantal premies werknemersverzekeringen wordt namelijk op basis van de sectorindeling bepaald.
secundair onderwijs, volgt op het primair (basis-)onderwijs.
Dat gedeelte van een onderneming waarin de marketing, verkoop- en besturingsactiviteiten van de gerede producten worden uitgevoerd.
Waar kun je de sectorindeling terugvinden? De sectorcode staat op de beschikking sectoraansluiting die de werkgever heeft ontvangen bij de aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst.