Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal. Vaak kunnen spaanplaatschroeven zonder voorboren gebruikt worden. Ze worden ook wel universele schroeven genoemd.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
De platkop houtschroef heeft een taps toelopende kop, die in de ondergrond kan verzinken. als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of het boorgat geruimd is met een verzinkboor. Ook bij de platkop houtschroef loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop.
Bolkop schroeven zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van metaal op hout. Op de bolle kop schroef kun je meer kracht zetten. Dat maakt de bolkop geschikt voor het zwaardere werk. Let op: voor bolkoppen moet je vaak wel voorboren (tenzij je een houtschroef met zelfborende punt gebruikt)!
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Hardhoutschroeven gebruik je zoals de naam al zegt, bij hardhout zoals vlonderplanken en douglas hout. We noemen hardhoutschroeven ook wel vaak vlonderschroeven omdat ze hier veelal voor gebruikt worden. Kies voor RVS of AR Coating als je buiten aan de slag gaat, en vergeet niet het juiste bitje mee te bestellen.
De kozijnschroeven van de beste merken: SPAX en RAWL
Deze schroeven zorgen voor een duurzame bevestiging van kozijnen op de juiste positie. Deze schroeven zijn geschikt voor houten kozijnen en beschikken over een TORX aansluiting, zodat u de schroeven moeiteloos indraait.
Voor Eikenhout gebruikt u bij voorkeur RVS-schroeven omdat eikenhout looizuur bevat en dit corrosie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er eikenhout schroeven die gemaakt zijn van gehard roestvast staal of zwaar verzinkt, waardoor ze niet roesten of breken in eiken of western red cedar.
U kunt voor douglas en larikshout zowel verzinkte als RVS (Roest Vast Staal) schroeven gebruiken. In tegenstelling tot eiken en tropisch hardhout, bevat douglas en lariks hout nauwelijks looizuur of andere uitzetstoffen die een verzinkte schroef kunnen aantasten.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Tellerkopschroeven zijn ideaal voor het verbinden van houten balken, en voor het maken van dragende constructies. De brede kop zorgt voor een groter draagvlak. Daarom worden deze schroeven tegenwoordig veel gebruikt in plaats van houtdraadbouten.
De Azobe slangenboor is geschikt om grotere gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.
Tip 2: boor voor
Boor je met een te brede boor dan kan (zeker in harder hout) het hout splijten. Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker
Door het schroefdraad zijn de schroeven wel minder flexibel en zullen ze sneller breken. Een spijker daarentegen is veel buigzamer en zal niet snel zijn kracht verliezen of afbreken wanneer die wordt gebogen.
Als U een nietmachine voor hout gebruikt dan is het van belang dat u spijkers gebruikt met meerder ribbels. Deze ribbels zorgen ervoor dat de spijker goed vast blijft haken in het hout.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Constructieschroeven. Constructieschroeven bieden gemakkelijke montage door de kortere schroefdraad. Deze schroeven zijn ideaal voor houten constructies, zoals houtskeletbouw, houten huizen, carports, serres en speeltuinen. Je kunt ze goed verzinken met het oppervlak dankzij de freesribben onder de kop.