Bij patiënten met scoliose wordt vaak oefentherapie voorgeschreven. Het doel is te proberen verergering van de scoliose ( = progressie) te voorkómen. Daarnaast is het belangrijk dat je je spieren sterk en soepel houdt, ook als je een brace moet dragen.
Met de methode-Cobb kan berekend worden hoe sterk de kromming van uw wervelkolom is. Bij een kromming van 25 graden of minder wordt er gesproken van een lichte scoliose. Als de kromming 45 graden of groter is, heeft u een ernstige scoliose.
In sommige gevallen wordt de scoliose veroorzaakt door een houdingsafwijking; deze is meestal goed te corrigeren. Structurele scoliose is een chronische aandoening en zal levenslang aanwezig blijven.
Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als uw kind nog in de groei is. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.
Voor het slapen gaan op je rug gaan liggen met je benen tegen de muur. Dit helpt om even helemaal te ontspannen na een belastende dag voor je rug. Blijf 5 minuutjes elke avond even zo liggen en stap daarna gelijk je bed in.
Bij iedereen zitten in de wervelkolom van opzij gezien een bocht naar voren en naar achteren, dat is normaal. Als je scoliose hebt, heb je een bocht in zijwaartse richting.Dat is een abnormale bocht in je rug.Die bocht loopt naar links of rechts (zie onderstaande afbeeldingen).
Een goed matras voor uw scoliose moet de vergroeide wervelkolom zo goed mogelijk ondersteunen en geen extra druk op uw rug uitoefenen. Om dit waar te maken, moeten de juiste materiaal worden gebruikt. Een matras gemaakt van een combinatie van traagschuim en koudschuim is optimaal.
Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Meestal is het hierbij niet nodig om je zorgen te maken, omdat de wervelkolom zich vaak goed aan kan passen aan deze afwijkende stand. Toch is het belangrijk dat de spieren goed getraind worden.
Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en in ernstige gevallen kan het de werking van de longen beperken. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat de rug er anders uit ziet.
Echter, de belangrijkste reden voor een MRI-scan bij degeneratieve scoliose is het visualiseren van neurologische structureren in de thoracolumbosacrale wervelkolom en te observeren of deze gecompromitteerd worden op basis van kanaal- en/of foramenstenose.
Scoliose gaat helaas niet vanzelf over. De scoliose kan zelfs verergeren als je nog in de groei bent. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.
Neuromusculaire scoliose ontstaat op jonge leeftijd. De ziekte is chronisch en wordt steeds erger. Er is sprake van een onbalans in de spieren die zich naast de wervelkolom bevinden. Deze spieren houden de wervelkolom in vorm, wanneer één van de spieren minder kracht heeft kan de wervelkolom krom worden.
Met zwemmen bouw je ook conditie op, het vergroot je longinhoud en verlaagt je bloeddruk. Zwemmen is dus een heel gezonde sport. Sinds ik zwem neemt mijn scoliose ook niet meer veel toe. Aan het begin nam de bocht zelfs een paar graden af.
Het is niet mogelijk om de rug helemaal recht te maken. De wervelkolom komt weer in balans en het hoofd komt weer boven het bekken. Dan is het minder pijnlijk en minder vermoeiend om te staan en te bewegen.
De osteopaat versterkt de rug
Dat gebeurt onder meer door het versterken van de spieren rondom de wervelkolom. Daarnaast geeft de osteopaat advies over betere houdingsgewoonten. Een behandeling van een kromme en bolle rug is in veel gevallen een multidisciplinair gebeuren.
Scoliose is wel deels erfelijk. Als u mensen met scoliose in uw familie heeft, is het advies om uw kinderen regelmatig te laten controleren.
Een aantal houdingen is uitermate geschikt voor mensen met scoliose. Vanuit therapeutische yoga is met name de zijwaartse plank bewezen effectief.
In principe kan elk deel van de wervelkolom worden aangetast door een vernauwing; verreweg het meest aangetaste gebied is de lumbale wervelkolom.
Hoewel het zo is dat scoliose bij sommige sporten vaker voorkomt (denk aan ballet en turnen), is er geen oorzakelijk verband gevonden. Daarom is het belangrijk het kind geen beperkingen op te leggen in de sportkeuze, mede omdat dit het plezier in het sporten kan verminderen.
Behandeling en herstel
In de meeste gevallen wordt een scoliose met een kromming tussen de 25° en 45° graden met een brace behandeld. Tijdens het dragen van deze brace moet je regelmatig voor controle terugkomen in het ziekenhuis. Als je snel groeit, is er de kans dat de brace niet meer voldoende corrigeert.
Hebben mensen wel klachten, dan zijn dit vaak herkenbare klachten zoals, pijnlijke steken direct naast de rug en beperkingen zoals langdurig en actief staan, bukken en slenteren. Daarbij maakt het uit of de bocht zich meer in de lage rug of in de bovenrug bevindt.
Over scoliose
De grootte van de kromming in je ruggengraat kan de arts meten met een röntgenfoto. Als de kromming van je ruggengraat groter is dan 50 graden kan je een operatie krijgen.
Scoliose kan bij iedereen voorkomen. Maar de kans is groter bij problemen met het zenuwstelsel, het bindweefsel of de spieren. Dit wordt neuromusculaire scoliose genoemd. Bij deze vorm zijn de spieren, zenuwen of het steunweefsel niet voldoende in staat om de wervelkolom te ondersteunen.