Indien de uitvaart niet zo formeel is kunt u er ook voor kiezen om een nette trui in een donkere kleur te dragen met daaronder een donkere broek. Het dragen van een spijkerbroek is niet gebruikelijk. Voor de schoenen is het gepast als u kiest voor nette donkere (leren) schoenen en geen sneakers.
Een cocktailjurk kan eventueel ook in de zomer, maar zorg er dan voor dat de jurk niet te kort is en geen decolleté of diepe V-hals heeft. Zorg verder voor nette, donkere of lichtgrijze schoenen, het liefst zonder hoge hakken.
Zo kunt u kiezen om een nette rok, jurk of pantalon te dragen. Ook een blouse is zeer gepast tijdens een uitvaart. Welke keuze u ook maakt, het is vooral belangrijk dat u dichte kleding draagt. Daarnaast is het, net zoals bij kleding voor mannen, gebruikelijk dat u donkere kleding draagt.
Alle aanwezigen moeten zich bescheiden kleden en zwarte of donkere kleuren dragen. Traditioneel wordt in de Aziatische cultuur wit gezien als de kleur van rouw, maar zwart, marine of grijs komt vaker voor als de begrafenis plaatsvindt in de westerse samenleving.
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Waarom donkere kleding bij een uitvaart? Het is nog altijd gebruikelijk om donkere kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Tegenwoordig wordt donkergrijs, donkerblauw en zwart het meest gedragen. De reden dat er voor donkere kleding wordt gekozen is uit respect voor de overledene en de nabestaanden.
Bij een afscheidsdienst (begrafenis of crematie) is rode nagellak minder gepast. Felgekleurde nagels zijn een blikvanger, terwijl het bij een begrafenis in het algemeen gewenst is als mensen zich een beetje gedekt kleden: geen felle kleuren, geen uitbundige sieraden of extravagante make-up, geen rode nagels.
Witten rozen en witte lelies zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen bij een begrafenis of crematie.
Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart? Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn.
U kunt gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo'n 3 tot 4 uur.
Hoelang duurt een avondwake
Het is niet precies te zeggen hoelang een avondwake duurt maar gemiddeld is dit zo rond een uur of anderhalf, zeker als er een kerkdienst wordt gehouden. Het is gebruikelijk om na deze dienst de nabestaanden te condoleren, zeker als je niet naar de begrafenis of crematie gaat.
Meestal wordt een uitvaartkist gedragen aan een aantal handvatten ofwel handgrepen die aan de zijkanten van een kist zijn gemonteerd. Meestal zitten er vier stuks aan iedere kant van de kist, zodat deze met acht personen kan worden gedragen. Dat kan dan vanzelfsprekend ook met minder: bijvoorbeeld zes personen.
Het hoogtepunt van de rouwcultuur in Europa ligt in de 19e eeuw toen er zeer uitgebreide regels waren over hoelang en hoe er gerouwd moest worden. In de eenentwintigste eeuw is het dragen van rouwkleding meestal beperkt tot de periode rond de begrafenis of crematie.
Een kledingvoorschrift, kledingcode of dresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt in een bepaalde omgeving en bij bepaalde gebeurtenissen. Vele kledingregels en voorschriften zijn cultureel bepaald en vormen deel van de etiquette.
Alle kleuren staan goed op korte nagels
Maffe kleuren zoals wit, geel en turkoois zijn voorbeelden van kleuren die je goed op korte nagels kan dragen. Ook donkere kleuren staan vaak ontzettend goed op korte nagels, maar zorg er wel voor dat je ze netjes lakt.
Ook korte nagels kunnen er fraai uitzien met een laagje nagellak, maar maak niet de fout om te donkere nagellak te gebruiken. Donkere kleuren doen je korte nagels namelijk nog korter lijken. Wil je de illusie wekken dat je langere nagels hebt, dan kies je beter voor lichte kleuren.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
Is een thuisopbaring duurder dan opbaring in een uitvaartcentrum? Nee, een thuisopbaring is zelfs veel goedkoper dan gebruikmaken van een uitvaartcentrum. De kosten voor die laatste optie zijn ongeveer € 100,00 per nacht. De keuze voor een afscheid thuis heeft nog een voordeel.
Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.
Bloemen bieden troost en symboliseren de vergankelijkheid van het leven. We kennen allemaal wel het beeld van grafzerken vol met bloemen en kransen. Archeologen hebben ontdekt dat deze traditie al teruggaat tot het stenen tijdperk!
Voor moslims is het belangrijk dat de overledene zo snel mogelijk wordt begraven. Het liefst nog vóór de eerstvolgende zonsondergang of binnen 24 uur na de dood. Volgens het geloof lijdt een dode namelijk zolang hij/zij niet begraven is, omdat het lichaam zich nog onder de levenden bevindt.