Welke sancties heeft de EU tot dusver aangenomen? De EU heeft Rusland een reeks nieuwe sancties opgelegd sinds het land op 21 februari 2022 de niet onder Oekraïens gezag vallende gebieden van Donetsk en Loehansk erkende en op 24 februari 2022 zonder aanleiding of grond Oekraïne binnenviel.
EU: sancties tegen Rusland
De EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. Die zijn nodig om maximale druk uit te oefenen op Rusland om de agressie in Oekraïne te beëindigen. De belangrijkste maatregelen in het kort: Verbod op de import van goud en gouden juwelen uit Rusland.
Rusland reageerde met sancties tegen een aantal landen, waaronder een totaalverbod op de invoer van voedsel uit Australië, Canada, Noorwegen, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie.
Drie extra Russische banken (Sberbank, Credit Bank of Moscow en Russian Agricultural Bank) worden afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Dat geldt ook voor een Belarussische bank (Belarusian Bank For Development And Reconstruction).
Voorbeelden van sancties zijn wapenembargo's, reis- en visumrestricties, verbod op de import of export van alle of specifieke goederen en beperkingen aan het betalingsverkeer (bijvoorbeeld een verbod op het verstrekken van kredieten). Financiële instellingen moeten zich houden aan de wettelijke sancties.
Rusland is een van de grootste producenten van grondstoffen als ijzererts, staal en allerlei soorten metalen. Zo is het land verantwoordelijk voor de helft van de wereldproductie van palladium, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in uitlaten van auto's, telefoons en tandvullingen.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan.
Welke Russische en Wit-Russische banken zijn uitgesloten van het SWIFT-netwerk? VTB, VEB, Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank worden vanaf 12 maart 2022 uitgesloten. Hierdoor worden alle betalingen van en naar deze banken vanaf dan onmogelijk, ongeacht de munt.
Deze kruisraketten, zoals de Kh-555 die volgens de Russen een bereik heeft van zo'n 2.500 kilometer, werden onder andere ingezet om de militaire basis Yavoriv vlak bij de Poolse grens aan te vallen.
Er wordt binnen de unie gestreefd naar een confederatie. Wit-Rusland neemt een bijzondere plaats in binnen de Europese landen van het vroegere Oostblok. Voor Rusland als kernland van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten is Wit-Rusland een belangrijke bufferstaat, die eveneens grenst aan het territorium van de NAVO.
De Europese Raad heeft op 26 juli besloten om de bestaande economische sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen tot 31 januari 2023. Deze verlenging met zes maanden zou nog verder verlengd kunnen worden als de situatie op de een of andere manier niet stabiliseert.
Vrij reizen door Europa
Wie een Schengenvisum krijgt, kan daarmee vrij reizen door bijna heel Europa. Dus Russen die van Duitsland een Schengenvisum krijgen, kunnen alsnog naar Estland of Tsjechië reizen.
Het doel van sancties is om: ongewenst gedrag van personen, bedrijven, organisaties of landen te doen veranderen; het moeilijker te maken om dit ongewenste gedrag te vertonen. om andere partijen af te schrikken om datzelfde ongewenste gedrag te vertonen.
Ikea en Volkswagen volgen kledingketen H&M, Lego, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars en modemerk Burberry. De lijst van westerse bedrijven die stoppen met de verkoop of productie in Rusland wordt met de dag langer.
Sommige bedrijven stoppen met hun handel met Rusland omdat ze willen laten zien dat ze tegen de oorlog zijn.
Maar uit een rondgang blijkt dat lang niet alle bedrijven die keuze maken. Zo zetten onder meer ING, Heineken en Philips hun activiteiten in het land door. Shell, Harley-Davidson, Disney, Volvo, Nokia, ExxonMobil – de oorlog in Oekraïne heeft een economische exodus uit Rusland in gang gezet.
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
HAK is onderdeel van KDV Group, een bedrijf van de Russische ondernemer Denis Shtengelov (49). Hij is dan ook de grootaandeelhouder.
De oligarchen zijn vaak familieleden, naaste compagnons van overheidsfunctionarissen of zijn zelf overheidsfunctionarissen, die hun grootste rijkdom verkregen door het verkrijgen van staatseigendommen voor zeer lage prijzen (of zelfs kosteloos) tijdens het privatiseringsproces dat werd bestuurd door de regering van ...
De Sanctiewet is van toepassing op iedereen die zich in Nederland bevindt, op alle Nederlandse (rechts)personen en alle Nederlanders buiten Nederland. Alle (rechts)personen en ondernemingen begaan een economisch delict als zij de sanctieregelgeving op basis van de Sanctiewet niet naleven.
Sancties zijn politieke maatregelen die worden ingezet tegen personen, organisaties of landen die internationaal recht, mensenrechten, of democratische beginselen niet naleven. Ze kunnen worden opgelegd door internationale instanties zoals de Verenigde Naties (VN) of de Europese Unie (EU).
Een sanctielijst is een publiek toegankelijke lijst van ondernemingen, organisaties en personen waarvoor economische en/of juridische beperkingen gelden. Het is verboden om met gesanctioneerde ondernemingen, organisaties of personen zaken te doen.