Dan is er nog bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.
Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken.
Pandanrijst: is een beetje plakkerige witte rijst (ideaal voor het eten met stokjes), lange korrel met een bloemige smaak. Perfect voor (pittige) Aziatische gerechten. Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak.
Jasmijnrijst. Jasmijnrijst is een heel aromatische rijstsoort die voornamelijk in Thailand wordt verbouwd, maar ook vaak in Vietnam en Cambodja. De korrel is wat langer en zoetiger van smaak, en is na het koken een beetje zacht en plakkerig.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
De rijstkorrels kleven na het koken aan elkaar. De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet.
Als de rijst te kleverig of gomachtig is, betekent dit dat de rijst te gaar is. Giet na het uitlekken van de rijst een lichte stroom koel water over de zeef of het vergiet. Maak de rijstkorrels voorzichtig los met je vingers. Bak de rijst vijf minuten in de oven om het overtollige water te verwijderen.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.
Waar jasmijnrijst dus vanwege de werkzame stof 2-acetyl-1pyrroline heerlijk geurt, is pandanrijst geen officiële rijstsoort. Pandanrijst is vaak een mix van gewone rijst met 'mindere' kwaliteit jasmijnrijst, óf gewone rijst die gearomatiseerd is met de geur/ het extract van het pandanblad.
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Basmatirijst wordt voornamelijk verbouwd in India. De rijst staat bekend om zijn aromatische smaak. De korrel is wat fijner, waardoor het iets sneller gaar is dan witte rijst. Qua voedingswaarde is er echter niet veel verschil, tenzij je volkoren basmatirijst koopt.
Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst. Er bestaat ook volkoren basmatirijst. Dat is basmati waarbij het vliesje niet verwijderd is, waardoor de rijst veel meer vezels bevat.
Gelukkig is dit probleem het makkelijkst op te lossen: voeg extra water toe, ongeveer een half glas en dan snel het deksel terug op de pan. Zet de pan op je kleinste pit en draai die op de laagste stand – of nog beter: gebruik een vlamverdeler. Zo heeft de rijst genoeg tijd om het water op te nemen.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Dat is exact hetzelfde goedje dat jasmijnrijst een heerlijke geur geeft, waardoor pandanbladeren wel eens gebruikt worden om die lekkere aroma's te versterken. Daarom wordt jasmijnrijst in Nederland ook wel pandanrijst genoemd. Sterker nog, het is de meest gebruikte naam!
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
In deze post deel ik drie manieren en rijstsoorten waarmee je zelf sushirijst kan maken: sushirijst, kleefrijst en basmatirijst. De smaak, textuur en bereidingstijd van de drie soorten rijst verschilt. Lekker om sushirolletjes mee te maken of voor in een poké bowl! Sushirijst is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Bij een Chinese rijsttafel denk ik meer aan Fou yong hai, Kou lou kai, Saté en Tjap Tjoy, terwijl er bij een Indonesische rijsttafel Sajoer, Rendang en Babi Ketjap op tafel staat. Nasi Goreng en Bami Goreng past eigenlijk bij allebei. Hou rekening met de hoeveelheden.
Gebroken rijst is, zoals de naam het al verklapt, gebroken met als doel dat het sneller gaar kookt. Hierdoor geven ze sneller zetmeel af waardoor de rijst niet droog kookt.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!