PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen, van isolatie tot demping. Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Isolatiematerialen zijn over het algemeen goed bestand tegen regen, met uitzondering van PUR-isolatie. Als je bezig bent met een nieuwbouwproject is het dus geen probleem als de isolatie blootgesteld is aan regen.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Dan zou je het beste kunnen gaan voor de elastische Illbruck 330. Voor normale standaard klussen is het kwalitatieve Illbruck FM310 een prima optie. Wanneer brandwerendheid gewenst is, dan kun je het voor een brandwerende purschuim gaan van het kwalitatieve merk Nullfire.
PUR schuim is vochtbestendig, waardoor het goed geschikt is om te gebruiken in kruipruimten, waar het makkelijk vochtig wordt. Daarnaast ligt de isolatiewaarde hoog, met een lambdawaarde van 0,026 W/m*K. Het is makkelijk aan te brengen en hoeft ook niet veel te kosten. PUR schuim is ook perfect voor na-isoleren.
Schuimkit hecht niet goed op een natte ondergrond. Je kunt het schuim ook vernevelen nadat het is aangebracht om de uitzetting te maximaliseren en het uithardingsproces te versnellen. Op deze manier kun je sneller je kantplank geisoleerd plaatsen!
Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim.Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing.
PIR platen kunnen goed tegen vocht, dus ook regen is geen enkel probleem. De vormvastheid van PIR isolatie is een goede eigenschap van dit isolatiemateriaal. Omdat het een sterke, geperste materiaalsoort is, is het drukvast en kunt u er gewoon op lopen.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben. EPS is dus ook nog eens het duurzaamste materiaal op de markt!
Pur kan gebruikt worden als isolatie, lijm, opvulling, of brandwerende afdichting. Er zijn drie soorten, normaal purschuim, elastisch pur of brandwerende pur. Normaal purschuim is goedkoper en kan goed gebruikt worden in binnenruimtes, omdat hier relatief weinig temperatuur verschillen zijn.
Pur schuim wordt doorgaans gebruikt voor het afdichten en bevestigen van kozijnen en kaders van deuren. Daarnaast is het een efficiënt middel om naden en kieren makkelijk en snel te dichten.
Bijvoorbeeld, bij 20 graden Celsius en 50% relatieve vochtigheid zullen de meeste schuimen binnen 24 uur droog zijn. Bij 5 graden Celsius en 80% relatieve luchtvochtigheid kan het tot 72 uur duren voordat het schuim volledig droog is.
PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. Opgehoopt vocht kan bijvoorbeeld resulteren in blijvende schade aan uw woning, nare geuren, schimmels en ongedierte.
Isolatie uit PUR-PIR is dampremmend op zich, waardoor een dampscherm niet nodig is. Voor een optimale luchtdichtheid maken we kieren wel dicht met PUR-isolatieschuim en verkleven we naden met tape. Voor binnenmuren bestaan deze isolatiepanelen ook met een afwerkingslaag uit gipskarton.
PU schuim - 2 componenten polyurethaanschuim met gesloten celstructuur. PU schuim (Polyurethaanschuim) is een 2-componenten (hard)schuim met een gesloten celstructuur waardoor het waterdicht is.
Hoeveel liter haal je uit een bus pur schuim van 750ml? Je haalt uit een 750ml bus ongeveer 45 liter.
In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben.