Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).
Uw huisarts kan ook een pufje met een ontstekingsremmer én een langwerkende luchtwegverwijder (formoterol) samen voorschrijven. Dan zitten beide medicijnen samen in één puffer. Deze gebruikt u dan elke dag. Op momenten dat u benauwd bent, kunt u hiervan nog een extra pufje gebruiken.
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.
Bij astma worden pufjes met een lage dosis prednison (inhalatiecorticosteroïden) voorgeschreven. Deze medicijnen beschermen uw luchtwegen voor een aanval van benauwdheid (astma aanval). Naast deze beschermende pufjes worden ook altijd luchtwegverwijdende pufjes voorgeschreven, die geven verlichting bij benauwdheid.
Je kan zelf veel doen om te zorgen dat je zo weinig mogelijk last van je astma hebt. Volg daarvoor de eerdergenoemde adviezen op: niet roken, veel bewegen, blootstelling aan prikkels voorkomen, afvallen als je te zwaar bent.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd. U kunt hartkloppingen, trillende handen of hoofdpijn krijgen.
De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning. De startdosering is één keer per dag 100 microgram. De arts kan de dosering verhogen tot twee inhalaties (200 microgram).
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Airomir werd speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen; de medicijndeeltjes die je inademt zijn hierin (nog) kleiner dan in bijvoorbeeld Ventolin, daardoor zou het soms beter in de longen terechtkomen.
Flixotide (oranje puffer) → preventief Steeds eerst Ventolin, daarna Flixotide. Controleer vooraf of alle onderdelen van de voorzetkamer en het masker goed in elkaar gezet zijn. Neus spoelen. Verwijder de beschermdop van de doseeraerosol .
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Snelwerkende bronchodilatatoren ontspannen de spieren van de wand van de kleine luchtwegen in de longen binnen enkele minuten. Ventolin is geïndiceerd bij volwassenen, adolescenten tussen 12 en 18 jaar en kinderen tussen 4 en 11 jaar (voor baby's en kinderen jonger dan 4 jaar, zie rubriek 3).
De maximale dosering is 8 inhalaties (800 microgram) per 24 uur. Gebruik niet meer inhalaties of gebruik uw inhalator niet vaker.
Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten.
Bepaalde prikkels kunnen astma verergeren. Als u nog niet weet wat uw prikkels zijn, kunt u gaan opletten wanneer uw astmasymptomen erger worden. Veelvoorkomende prikkels zijn pollen (stuifmeel), parfums, dieren, luchtverontreiniging, sigarettenrook, koude lucht, schimmels en vocht, of lichaamsbeweging zoals sporten.
De luchtpijp is een stevige buis waarin kraakbeenringen zitten, zodat de buis altijd open is. Die splitst zich in twee takken: de bronchiën. Aan de uiteinden van de kleinste bronchiën zitten de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed.