De
Op 12 september 1944 trokken de Amerikanen Zuid-Limburg binnen en werden de eerste Nederlandse gemeenten bevrijd, Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek.
Stap voor stap bevrijd. De eerste Amerikaanse bevrijders komen op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen. Op 15 september viert Maastricht als eerste Nederlandse stad de bevrijding. Op 17 september 1944 start Operatie Market Garden.
Groningen was de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Dat ging niet zonder slag of stoot, want hoewel veel Duitse soldaten in het voorjaar van 1945 wel in de gaten hadden dat zij de oorlog aan het verliezen waren, verzetten ze zich toch nog met hand en tand tegen de oprukkende Canadese en Poolse troepen.
Door naar het volgende Waddeneiland: Schiermonnikoog werd als laatste gemeente van Nederland bevrijd. De laatste Duitse troepen werden op 11 juni 1945, dus ruim een maand na de capitulatie van nazi-Duitsland, van het eiland gehaald door de Canadezen.
De bevrijding van Groningen, ook wel slag om Groningen genoemd, vond plaats aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april werd er in de stad Groningen hevig gevochten. De Canadezen waren van plan om de stad snel in te nemen en vervolgens op te trekken richting Delfzijl.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
Zowel Mesch als Noorbeek menen de eerst bevrijde plaats te zijn. Drs. Loe de Jong gunt Noorbeek in zijn standaardwerk 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' de eretitel 'eerst bevrijde plaats van Nederland'.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij. In een ander deel van het Koninkrijk, toenmalig Nederlands-Indië, eindigde de oorlog enkele maanden later.
De bevrijding van Maastricht vond plaats op 13 en 14 september 1944 door de Old Hickorydivisie. Op 14 september werd Maastricht ten westen van de Maas bevrijd. Het was daarmee de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de geallieerden.
Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikanen de Belgisch-Nederlandse grens over en bevrijdden ze de dorpjes Mesch, Mheer en Noorbeek in het uiterste zuiden van Limburg.
Op 27 oktober 1944 werd Tilburg bevrijd van de Duitsers.
En Canadese soldaten bevrijden steeds meer delen van Nederland: achtereenvolgens Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe. Terwijl het grootste deel van Nederland feest viert, staan half april Canadese militairen voor de stad Groningen. De Canadese soldaten zijn klaar met de oorlog.
Eindhoven werd op 18 september 1944 door de Amerikanen bevrijd.
Ruim 75 jaar geleden, vanaf september 1944, werd Zuid-Nederland door de geallieerden bevrijd. Peter van Uhm, generaal buiten dienst, volgt het spoor van de geallieerde opmars vanuit het zuidelijkste puntje van Limburg.
Op 27 januari 1945 werd het concentratiekampcomplex Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger (de Sovjet-soldaten red.). Het ging om de drie hoofdkampen van het complex in de buurt van het stadje Auschwitz (Oświęcim in het Pools). Daar waren in de vijf jaren voordien al 1,1 miljoen gedeporteerden omgekomen.
In de omgeving van München hebben de Amerikanen het concentratiekamp Dachau bevrijd. De SS-bewakers hadden ook hier opdracht gekregen het overvolle kamp te evacueren. Enkele duizenden gevangenen waren de voorbije dagen al weggevoerd.
In het zuiden van Polen heeft het Rode Leger vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In het kamp troffen de Sovjets ongeveer 8000 uitgemergelde gevangenen aan.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
In 1938 valt hij Oostenrijk binnen, in 1939 Polen en Tsjecho-Slowakije. En dat is nog niet genoeg. In 1940 worden Denemarken en Noorwegen door het Duitse leger veroverd. Nederland is al meer dan 100 jaar niet in oorlog geweest.
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.