Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Zijn de pompoenen wél of niet eetbaar? Met pompoenen uit de supermarkt of groentewinkel zit je veilig. Sierpompoenen zoals kalebassen daarentegen zijn giftig, en worden voornamelijk als decoratie gebruikt.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Een giftige pompoen herkennen
Daarom kun je, voordat je je kookkunsten erop loslaat, het rauwe vruchtvlees het best eerst even proeven. Smaakt het bitter? Dan kun je het stukje het best meteen uitspugen. Dit betekent namelijk dat de pompoen giftig is.
Pas op met Halloween: sommige pompoenen zijn giftig en maken je ziek. In de weken rond Halloween zie je pompoenen in alle vormen en kleuren. Maar niet elk exemplaar is eetbaar. Jaarlijks raken tientallen mensen vergiftigd door de groente.
De kalebas is vooral een siervrucht, slechts een enkele soort wordt gegeten. De bekendste eetbare variant is de flesvormige kalebas, maar de vruchten kunnen sterk variëren in grootte en vorm.
Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Flespompoen (butternut squash)
De flespompoen is veruit de meest veelzijdige in het rijtje. Heerlijk in soep maar ook geroosterd in een salade of lasagne doet deze pompoen het goed. In Engeland is men zot van de 'butternut squash' en verwerkt men deze pompoen vaak tot een heerlijk smeuïge puree.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Z'n vorm heeft alle kenmerken van een typische pompoen: een ovale vorm, breed en geribd. Daaronder is beige-oranje tot kaneeloranje vruchtvlees te vinden. Soms zit er een vlekje of een streepje door. Het vruchtvlees is donkergeel.
De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig.
Groene pompoen
Deze hokkaïdo-variant is zeer lekker om te eten: zelfs een beetje zoeter dan een butternut pompoen, met een ietwat kastanje- of nootachtige volle smaak. Past ook goed in gebak. Eetbare, maar iets taaiere schil.
' De kalebas als heerlijk stukje groente tussen de tournedos en de gebakken aardappeltjes valt dus af. Heel anders dan zijn broer, de pompoen. Die is prima eetbaar. Bovendien kun je daar tijdens Halloween grappige gezichtjes in snijden.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Je kan het beste kiezen voor een grote, ronde, oranje pompoen. Deze pompoensoort wordt ook wel de "winterpompoen" of "gewone pompoen" genoemd. Mocht je deze niet kunnen vinden? Een flespompoen of Hokkaido zijn ook geschikt.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.
De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar smaakt niet zo zoet als de hierboven genoemde soorten. Wil je toch met deze pompoen koken, dan is het aan te raden om de pompoen te verwerken in een gerecht met vele, andere smaakmakers.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
nieuws Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden, omdat ze cucurbatines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Een hele pompoen kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar.