Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Minder eten door pompoen
Pompoen zit namelijk vol met vezels en bevat weinig calorieën. Door het eten van pompoen zit je vaak voor een langere tijd vol, waardoor de kans op teveel eten klein wordt. Ook leuk meegenomen: de vezels zorgen voor een gezonde darmwerking.
Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem in shape te houden. Regelmatig een kommetje pompoensoep verwarmt en voedt je dus niet alleen, het helpt je ook gezond de herfst en winter door te komen.
In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.
Sierpompoenen zijn giftig en die eet je dus best niet op. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Pompoenen, je hebt ze in veel kleuren en soorten. Een echte herfsttopper die smaakt in een overheerlijke soep of in een smeuïge cake. Maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. Sierpompoenen bijvoorbeeld zijn giftig, maar ook met zelf geteelde pompoenen let je best even op, waarschuwt het Antigifcentrum!
Gezonde huid
Maar pompoen doet nog meer voor een gezonde huid. Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven. Door een gerecht met pompoen klaar te maken, werk je dus actief aan een mooie en gezonde huid. Maak bijvoorbeeld eens gevulde pompoen, lekker!
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw.
De flespompoen is zowel geschild als ongeschild te verwerken. Begin in beide gevallen wel met een wasbeurt onder de kraan. Haal de zaden eruit. Je kunt ze overigens wel eten, maar dan geroosterd.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Pompoenpitten
Pompoenpitten bevatten veel vitamine A, vitamine B en zink. Hierdoor zal je haar sterker worden en niet uitvallen. Ook bevatten pompoenpitten biotine dat weer zorgt voor snel groeiend haar.
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A.
Want is het nu een vrucht, of een groente? “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer, net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten.
De meest bekende pompoen is de oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is zacht en melig. Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep.
De schil van de flespompoen heeft wel een iets andere smaak dus als je er niet van houdt, lekker weggooien. De spaghettipompoen, muskaatpompoen en pattinson zijn pompoenen die je beter gewoon kunt uithollen. De schil van deze pompoenen is te dik en dat maakt de structuur van je gerecht een stuk minder fijn.
Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen.