Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
Tuimelpluggen zijn verende, metalen pluggen die je kunt gebruiken voor holle wanden en plafonds.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Betonschroeven worden over het algemeen gebruikt voor het bevestigen van gemiddelde tot zware installaties in beton, massieve baksteen, holle baksteen of stenen ondergronden. Andere benamingen voor betonschroeven zijn betonankers, betonbouten of betonschroef ankers.
Er zijn speciale snelbouw pluggen in de handel, maar in de meeste gevallen voldoet een universele plug. Dat is een allround plug die voor praktisch alle bouwmaterialen geschikt is. In massieve muren spreidt hij uit doordat de kop van de plug door de schroef naar achter wordt geduwd.
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
U gebruikt chemisch anker enkel bij verankering in beton en steen.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
De steenboor herken je aan de verdikte vleugels aan de punt. Bij een harde ondergrond schakel je het klopmechanisme op de boormachine in. Voor baksteen en wandtegels kun je gewone steenboortjes gebruiken.Om grote gaten te boren, is het verstandig om eerst voor te boren met een 4 mm steenboor.
Een hollewandplug, ook wel parapluplug genoemd, kan tot 70 kg per plug dragen en is geschikt voor lichte tot middelzware objecten zoals een fotolijstje, schilderij of kapstok.
De 9 tot 13 mm-Hollewandplug is bestand tegen schokken en trillingen en heeft een maximale belasting van 70 kg*. Ideaal voor het bevestigen van lichte tot middelzware voorwerpen, zoals fotolijsten of een spiegel, keukenkast en kapstok.
Keilbouten worden voornamelijk gebruikt om zware voorwerpen aan bakstenen of betonnen muren te bevestigen. Muren van ander materiaal, zoals gips of hout, zijn minder geschikt voor keilbouten. Sommigen kiezen ervoor om de bout helemaal de muur in te slaan en het gat te dichten met muurvuller.
Volle wand expansiepluggen zijn voorgemonteerd met een schroef. Wanneer de plug met schroef in de muur wordt geplaatst, barst de plug, zet uit en drukt tegen de wanden van het gat.
Het voordeel van een holle baksteen is het geringe gewicht en de wat grotere afmetingen. Hierdoor gaat het metselen van een muurtje lekker snel.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
De meeste bouwmarkten hebben verschillende klevende spijkers in hun assortiment. Je kunt die spijker gewoon aan de muur bevestigen, zonder een boor of hamer te gebruiken!
Zelfklevende spijkers/haakjes
Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.
Wikkel een stuk nat krantenpapier om de spijker en sla hem dan in de muur. Als het krantenpapier opdroogt, wordt het stevig en heeft de spijker houvast. kunt u heel eenvoudig een spijker slaan door deze eerst in vloeibare zeep te dopen of met harde zeep in te smeren. * Spijker nooit dik hout op dun.
Keilbout vs chemisch anker in dezelfde maat zit qua draagkracht geen verschil in. Het grote verschil zit hem in het spanningsvrij monteren; bij oudere of meer poreuze baksteen loop je het risico dat je met een keilbout de steen kapot drukt.
Chemische ankers in capsule
U wilt een verankering maken met een draadstang van M10. Hiervoor boort u eerst een gat van 12 mm (en 90 mm diep) in de steen of het beton. Vervolgens zorgt u ervoor dat het boorgat goed schoon is. Gebruik hiervoor de verkrijgbare borstels en uitblaaspomp.