Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
Als alternatief kunnen ondiep gewortelde bodembedekkers onder de magnolia worden geplant. Waldsteinia, elfenbloemen (Epimedium) of Ajuga sluiten het bodemoppervlak op decoratieve wijze af. Bij de plantafstand moet rekening worden gehouden met de toekomstige groeivorm en grootte van de magnolia.
Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur. De magnolia reageert gevoelig op een te droge of een te natte bodem. Droogte heeft het gevolg dat de bladeren geel verkleuren en niet meer groeien. Een te natte bodem bevordert schimmelziektes.
Een Magnolia boom kun je het beste in het voorjaar, voor de bloei, een beetje bij mesten. Gebruik hiervoor organische mest. Strooi de mest op de kluit. Je kunt eventueel in de zomer de Magnolia nog een keertje extra licht bemesten.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
De bekendste selectie heeft purperroze, gestreepte bloemen op een witte ondergrond. Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud.
Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia's hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
De Magnolia gedijt het beste in een humusrijke en licht vochtige en zure grond. Wanneer u de wortels van de boom met turf bemest, zullen deze nog beter in staat zijn de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Een jonge Magnolia heeft veel water nodig, zeker in warme zomers.
Magnolia stekken kunnen het beste van jonge en nog niet verhoute groei worden gemaakt. Jouw stekken zien er al tamelijk verhout uit en daar komen moeilijk wortels aan.
De prachtige bloemen verschijnen in het voorjaar. Voordat de bloemen verschijnen, aan het begin van het voorjaar, bemest je de boom. Ook in de eerste maand van de zomerperiode heeft de boom baat bij lichte bemesting. Je kan hiervoor Pokon Rodo, Hortensia & Azalea Mest gebruiken.
Over het algemeen raden we aan om na de bloei te snoeien. In het voorjaar creëert de Magnolia namelijk ook knoppen. Het jaar daarna komen er bloemen uit deze knoppen. Indien u deze weg snoeit kunt u de groei dus iets beperken.
Moet je een magnolia snoeien? In principe hoef je een magnolia nooit te snoeien. Als je hem gewoon laat groeien, zal hij het elk jaar weer uitstekend doen. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is om dode of beschadigde takken te verwijderen, of als er takken in de weg zitten.
Magnolia houdt van een zure grond
Het is bij de magnolia belangrijk om elk jaar de grond te verzuren. Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf of DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten door de grond te mengen.
Magnolia, in het Nederlands beverboom, bloeit al vroeg in het seizoen met grote tulpachtige bloemen in wit, roze, paarsrood of geel. Voor veel mensen is een bloeiende Magnolia het teken dat de lente echt in aantocht is. Hoewel wij beverboom zeggen, is Magnolia eigenlijk een struik.
Soorten magnolia
Heel bekend is de forse Magnolia soulangeana, die wel tot vijf meter hoog kan worden. Voor kleine tuinen wordt deze soort te groot, u kunt dan beter kiezen voor een van de veel kleiner blijvende hybriden. Magnolia 'Susan' is een dwergvorm uit Amerika die zo'n twee meter hoog wordt.
De Magnolia boom heeft kwetsbare wortels die net onder de grond groeien. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Het is echter ook van groot belang dat de wortels niet beschadigd worden.
Magnolia verplanten: waarop letten? Bij verplanting van een Magnolia moet u er rekening mee houden dat de wortels kwetsbaar kunnen zijn en voornamelijk oppervlakkig groeien. Het uitgraven en omplanten moet voorzichtig gebeuren om beschadiging aan het wortelgestel te voorkomen. De boom is zuurminnend.
Tegenwoordig worden Magnolia's gestekt, dus kan ook deze cultivar goed gekweekt worden. De bloemen zijn vrij groot, 20-22 cm in doorsnede als ze geheel open zijn.
Zonnig, verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.
Magnolia's houden niet van wind en staan graag in de zon. Snoeien kun je een magnolia het beste vlak na de bloei, maar eigenlijk is snoeien amper nodig.
Langbloeiende magnolia
Een mooie soort is de Magnolia 'Susan'. Dit is een niet zo heel grote magnolia met donkerpaarse, kelkvormige bloemen. Deze magnolia bloeit wat later (eind april, mei) en ook wat langer dan de gemiddelde magnolia.
Een magnoliaboom heeft kwetsbare wortels die net onder de grond groeien. Wilt u er toch planten neerzetten, ga dan niet met een grote scherpe schep de grond te lijf, maar maak holtes. Kies niet voor planten die diepe wortels ontwikkelen.
Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.