Donkere hoekjes – Bromelia, Orchidee, Calathea, Sierasperge, Vrouwentong, Varens, Aloë Vera, Venushaar, Graslelie, Lepelplant, Tillandsia, Bamboe het zijn allemaal planten die je zonder probleem in je badkamer kan zetten, want de badkamer, zo blijkt al langer uit de woonbladen, is ontdekt als groene ruimte.
Sansevieria trifasciata
De Sansevieria is niet alleen ideaal omdat 'ie makkelijk overleeft in het donker, hij is ook nog eens ontzettend makkelijk om te verzorgen. De zogenaamde 'vrouwentong' doet het namelijk heel goed in de schaduw.
De Yucca verlangt graag veel direct zonlicht. Plaats de plant daarom zo'n twee meter van een raam naar het zuiden of direct voor een raam gericht naar het westen of oosten. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt en is de kans op wortelrot groter.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
Grote groene kamerplanten die weinig licht nodig hebben zijn bijvoorbeeld de Monstera in het groot en de Dracaena. Kamerplanten die weg veel licht nodig hebben zijn de Olifantsoor in het groot, de Ficus Lyrata in het groot en de grote Strelitzia.
Licht en Standplaats
Sansevieria's zijn ongelofelijk makkelijk. Ze kunnen volle bak zon aan, maar ze kunnen ook donkere plekken aan met slechts een beetje daglicht. Veel zon zorgt er echter wel voor dat je Sansevieria laurentii wat lichter van kleur wordt. Als je dat niet mooi vindt, zet 'm dan wat verder van het raam.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Een wc maak je gezellig door kleur toe te voegen op de muur, mooie planken op te hangen en jouw favoriete accessoires neer te zetten. Een grappige scheurkalender doet het ook altijd goed. Maak van je wasbakje een echte eyecatcher, in plaats van je toiletpot. Kies voor een ronde variant.
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
Met zijn grote, bijzondere bladeren kan één enkele Monstera jouw badkamer al helemaal omtoveren. Als tropische bodemkruiper is de Monstera gewend aan een hoge luchtvochtigheid en weinig daglicht. Perfect voor de badkamer dus!
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten.Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
De Sansevieria of vrouwentong is een stijlvolle en ontzettend sterke kamerplant. Deze robuuste kamerplant komt van oorsprong uit woestijnachtige gebieden en is een echte overlever. De vetplant is daarom erg makkelijk te verzorgen. Hij kan wekenlang zonder water en houdt het op bijna elke plek in je huis vol.
Vrouwentong Sanseveria. Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken.
Wanneer het blad slap hangt van de Sansevieria kan dit een teken zijn dat de kamerplant te veel water krijgt. Wanneer dit het geval is kun je de Sansevieria het beste overplanten naar een andere pot met nieuw potgrond, of de bestaande pot gebruiken en hier nieuw potgrond in doen.
Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus. Als richtlijn kun je aanhouden dat je cactus zeker 5 uur per dag direct zonlicht krijgt. Als je je cactus te donker neerzet, dan duurt het een tijd voordat je plant dat aangeeft.