OSB-plaat. Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
In Nederland wordt 18mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. Om wanden te versterken is 9mm de meest gekozen dikte.
Voor de vloerplaten zijn de meest geschikte diktes 18mm en 21mm. Deze underlayment diktes zijn zeer geschikt voor constructieve doeleinden. Belangrijk element hierin is dat deze diktes ook te verkrijgen zijn in de tong en groef variant waardoor de platen in elkaar zijn te schuiven.
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden.
Een vloerplaat is, zoals zijn naam aangeeft, een betonnen plaat van 12 à 15 centimeter dik, die op de effen gemaakte grond wordt gegoten.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Je hebt de keuze uit drie diktes OSB-plaat: 12, 15 en 18 mm. Hoe dikker, hoe meer drukvast de plaat is. Gezien het hier niet gaat om een zoldervloer en de ondergrond bestaat uit harde isolatieplaten, lijkt 12 mm ons geen probleem. Let wel: platen van 12 mm hebben een gevoeligere tand-groef.
Toepassingen. Deze platen worden veel gebruikt voor verpakking, wandbekledingen, vloeren, ondervloeren en diverse decoratieve toepassingen en andere dragende constructies in een droog klimaat (OSB II) en vochtig klimaat (OSB III).
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Houten platen, zoals OSB en watervaste multiplex worden regelmatig gebruikt om op te tegelen. Dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken wanneer het in aanraking komt met vocht en water. Daarom is het belangrijk dat er ruimte tussen iedere plaat zit voor als deze uitzetten.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
OSB vloeren zijn unieke houten vloeren, die gemaakt zijn van – heel verrassend – OSB. OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is een materiaal dat bestaat uit samengeperste houtsnippers en wordt veel gebruikt in constructies in de bouw, zoals wanden, ondervloeren en daken.
Een underlayment plaat kan onder andere gebruikt worden als vloerplaat en dakbeschot. Een Spano V313 plaat wordt toegepast bij een hoge belasting zoals een zoldervloer.
Technisch gezien is er geen verschil en is underlayment een soort multiplex: nl plaatmateriaal opgebouwd uit laagjes heel dun hout.
In Nederland wordt 18mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. Om wanden te versterken is 9mm de meest gekozen dikte. Het wordt dan gebruikt als achterhout.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.