Afslankpillen, -poeders en -dranken (ook wel vermageringspreparaten of afslankproducten) zouden helpen bij het afvallen. Maar van geen van deze vermageringspreparaten is de werking aangetoond. Sommige afslankmiddelen of -supplementen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid of worden illegaal verkocht.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Als jij in een week wilt afvallen met pillen, zal je bijvoorbeeld niet zo snel meerdere kilo's kwijtraken op een gezonde manier. Het is aanbevolen om ongeveer 0,5 tot 1 kg per week te verliezen. Indien je overgewicht hebt mag dit wat meer zijn.
Het korte antwoord is: nee, dit is geen directe bijwerking van de pil. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet kunnen bewijzen dat gewichtstoename een direct gevolg is van de pil.
Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Volgens klinische studies kan het gebruik van Orlistat in combinatie met een vetarm dieet voor tot 50% extra gewichtsverlies zorgen. Concreet betekent dit dat voor dat je tot 1 kilo extra kan afvallen per 2 afgevallen kilo's.
Het gaat om een primeur, want nooit eerder werd een medicijn tegen obesitas vergoed door de zorgverzekering. Liraglutide, die onder de merknaam Saxenda wordt uitgebracht, zorgt ervoor dat het hongergevoel van de patiënt wordt afgeremd, waardoor iemand langzaam kan afvallen.
€ 49,28 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
In Nederland zijn op dit moment 3 goedgekeurde anti-obesitasmiddelen verkrijgbaar. Het meest gebruikte medicijn bij obesitas is momenteel orlistat. Sinds 2019 zijn ook liraglutide en het combinatiemiddel naltrexon/bupropion beschikbaar. Gemiddeld leiden deze medicijnen tot zo'n 5 tot 6 procent gewichtsverlies.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Sommige vrouwen denken dat ze dikker worden door de pil. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de pil je gewicht beïnvloedt. Bij een klein aantal vrouwen zorgt het progestageen er wel voor dat er meer vocht wordt opgehouden, waardoor je gewicht een kilootje hoger kan liggen dan in de periode voor de pil.
Niet geschikt voor vrouwen ouder dan 45 jaar: de prikpil geeft een licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten. In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies. Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
Een tekort van 500 kcal per dag is ongeveer de maximale gezonde hoeveelheid. Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen.
Ook belangrijk om te beseffen is dat vet verlies relatief sneller gaat naarmate je een hoger vetpercentage hebt. Als je 10 kilo wilt afvallen duurt dit dus gemiddeld zo'n 2 tot 3 maanden.
Bij overgewicht hoort u minstens 5 procent te zijn afgevallen binnen drie maanden nadat u met dit middel bent begonnen. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel bij u onvoldoende en heeft verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
U kunt hulp krijgen van uw huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat kan werken is meedoen aan een leefstijl-programma. Een paar kilo lichter worden is al heel goed voor uw gezondheid.