Giardia lamblia G. lamblia infecteert de dunne darm, een besmetting veroorzaakt vooral buikpijn en diarree. Een functie van de dunne darm is om voedsel op te nemen. Een infectie met deze parasiet heeft dan nog ook meer gevolgen, dan wanneer er een infectie in de dikke darm optreedt.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
Wat door veel mensen met een parasitaire belasting herkent wordt is de wisselende stoelgang. Ze hebben vaak meerdere dagen achter elkaar goede ontlasting waarna schijnbaar uit het niets ze met hoge aandrang naar het toilet moeten waar de ontlasting ongevormd en brijig in het toilet komt.
Diarree veroorzaakt door deze verwekkers is meestal over binnen een week. Parasitaire infecties komen minder vaak voor.
Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten.
Honden met Giardia symptomen hebben onder andere vaak last van een slijmerige ontlasting. Verder krijgen honden vaak ook chronische, bleke & stinkende diarree. Als de diarree geel is kan dit ook wijzen op Giardia. Het komt voor dat de diarree komt en weer weggaat.
Daarom gelden de volgende adviezen om een besmetting met een parasiet te voorkomen: Proef niet van rauw vlees. Verhit vlees goed. Neem geen rauwe melk en producten van rauwe melk, zoals boter en zachte kaas.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Door irritatie en zwelling van het darmslijmvlies zet de buik op en ontstaat pijn en diarree.Vaak treedt ook vermoeidheid op. Protozoa die de dunne darm aantasten veroorzaken verlies van voeding en daardoor kan een gebrek aan eetlust, vermagering of bloedarmoede optreden.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.
Er zijn drie planten die zeer sterke natuurlijke chemicaliën bevatten en worden daarom in de parasietenkuur gebruikt: zwarte walnootschil, kruidnagel en alsemkruid.
De huisarts of verloskundige die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt van ZekerWeten de uitslag van het onderzoek. Met hem of haar spreekt u af hoe en wanneer u de uitslag krijgt. Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar.
Darmparasieten zijn eencellige organismen die soms voor de mens ziekmakende eigenschappen hebben. Als je kind kampt met vage buikpijnklachten of langdurige diarree, dan heeft het zin om je arts te vragen naar een ontlastingstest, zoals het TFT-onderzoek. Hiermee kun je de aanwezigheid van parasieten aantonen.
De kuur duurt meestal 10 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog parasieten over.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Besmetting met een parasiet kan op verschillende manieren gebeuren. Door een steek van een besmette vlieg of mug, door het eten van besmet voedsel of door contact met de uitwerpselen van een besmet dier kan iemand besmet geraken.
Vaak is alleen zekerheid te verkrijgen door het aantonen van de parasiet in bloed, feces, urine of beenmerg. Deze parasitologische diagnostiek vereist een zekere mate van expertise en moet meestal in een laboratorium uitgevoerd worden.
Slappere ontlasting komt in veel gevallen door een verkeerd voedingspatroon. Om uitdroging te voorkomen krijgen mensen met diarree het advies 2 tot 3 liter per dag te drinken. Het is verder verstandig gewoon gezond te blijven eten, zodat je voldoende vezels binnenkrijgt.
Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjes.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Heet water kan Giardia doden. Het water moet dan wel lang genoeg heet blijven (minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden Celcius).