Een stamppotpan is een hoge kookpan of soeppan die genoeg ruimte biedt om ingrediënten goed fijn te stampen. Vooral als je een stamppot met andijvie of boerenkool maakt neemt de groente vaak veel ruimte in, het is dan fijn als niet alles steeds over de rand valt.
Met een kookpan kun je rijst, pasta, groenten en soep koken. Een koekenpan is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten en pannenkoeken. Een wokpan is ideaal om vlees of groenten in een laagje olie te wokken. In een wokpan kun je de groenten makkelijker omscheppen dan in een koekenpan.
Welke pannen zijn geschikt om mee te stoven? Braadpannen zijn het meest geschikt om mee te stoven. Deze klassieke pannen zijn meestal gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek en hebben een dikke bodem. Dit maakt de pannen oersterk en goed in het geleiden van de warmte.
Aardappels of groenten
Aardappels en groenten bereid je in een bakpan met een lage of hoge rand zoals een koekenpan of wokpan. Let er wel op dat de pan een antiaanbaklaag heeft. Dit kan een keramische of normale antiaanbaklaag zijn. Zo blijven je ingrediënten niet plakken aan de pan.
Soeppan. Zoals de naam al zegt is een soeppan ideaal bij het bereiden van soep. Dit soort pan lijkt op een hoge, diepe kookpan. De diepte is wat dit type pan erg geschikt maakt voor het maken van soep, maar ook voor het bereiden van sauzen.
Een stamppotpan is een hoge kookpan of soeppan die genoeg ruimte biedt om ingrediënten goed fijn te stampen. Vooral als je een stamppot met andijvie of boerenkool maakt neemt de groente vaak veel ruimte in, het is dan fijn als niet alles steeds over de rand valt.
Wat is een soeppan? Een soeppan is hoge variant van de kookpan. Een groot voordeel van een extra hoge pan is dat deze ook gebruikt kan worden voor de bereiding van grotere hoeveelheden aardappels, maar ook asperges en pasta. Een zeer veelzijdige pan dus.
De standaard pan voor het maken van Hachee is de braadpan.
Naar mijn mening is een roestvrijstalen braadpan met rechte zijkanten en een V-vormig of gebogen rek de beste pan om te braden. Dit type pan werkt even goed bij het koken van grote braadstukken, het karamelliseren van groenten en het maken van een pansaus.
Aluminium warmt goed op en is over het algemeen het lichtst en het goedkoopst, maar goedkope aluminium pannen kunnen gemakkelijk kromtrekken. Roestvrij staal houdt warmte goed vast en kookt gelijkmatig, dus het is een andere goede keuze voor het roosteren van groenten, maar het is meestal zwaarder en duurder dan aluminium.
Gebruik hiervoor een kleefpan van metaal. Het is belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Neem dus nooit een pan met anti-aanbaklaag.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Wij zijn van mening dat je de zeven pannen en potten het meest nodig hebt: een gietijzeren koekenpan, een braadpan, een hapjespan, een wok, een sauspan, een koekenpan met antiaanbaklaag en een soeppan.
Zegt: Gebruik een roestvrijstalen pan: wanneer je tomatensaus maakt, is het belangrijk om de juiste pan te kiezen. Mijn beste aanbevelingen voor saus zijn roestvrij staal.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een wokpan gebruik je om op hoge temperatuur groenten, vis en vlees te roerbakken.
Door een bakplaat in een koude oven te zetten en deze voor te verwarmen tot 220°C , wordt de pan niet alleen minder plakkerig, maar worden de aardappelen ook beter dichtgeschroeid. Ze krijgen dan ook een dikkere bruine laag dan bij conventionele recepten voor geroosterde aardappelen.
Je kunt ook een bakplaat met rand gebruiken om een kip te braden, met of zonder rek. Een bakplaat heeft het voordeel van lagere zijkanten, waardoor meer van het kippenvel knapperig wordt. Of probeer te braden in een ovenvaste koekenpan, van gietijzer of anderszins.
Zout toevoegen aan het water helpt het water tijdens het koken in de aardappelen te trekken.
Riblappen zijn het malser dan sucadelappen omdat ze meer vet bevatten. Dit geeft het een rijkere smaak, waardoor ze heerlijk zacht zijn om te eten. Sucadelappen zijn beter geschikt om bijvoorbeeld te stoven.
Kooktips. Om met het hachee maken een mooie binding te krijgen, bestrooi je het vlees met bloem, voordat je het gaat bakken. “Doordat je warme bouillon toevoegt, wordt het vlees heel mals. Er gaat behoorlijk wat bouillon bij, dus als je de bloem niet gebruikt, krijg je een vrij natte hachee.”
Stoven gaat het beste in een pan met een dikke bodem, zowel op het vuur als in de oven. De warmte wordt dan optimaal verdeeld. Ook een snelkookpan werkt goed, maar omdat je boven de 90˚C komt zal het resultaat minder smeuïg zijn. Stoven is eigenlijk hetzelfde als smoren maar dan met meer vocht.
Productbeschrijving. Breng een vleugje culinaire perfectie in je keuken met de Gusta Kennis koekenpan van 24 cm. De pan is ontwikkeld in samenwerking met chef-kok Hugo Kennis en is perfect voor de enthousiaste thuiskok.
De hoge rand zorgt er tevens voor dat je grote hoeveelheden in één keer klaar kunt maken. Of het nou een pastasaus, stoofvlees, een roerbakschotel of een gebakken vis betreft, met de hapjespan van ISENVI kan het allemaal.
Pannen van de beste merken
Binnen het hoogste segment bieden merken als Staub, Demeyere en Le Creuset hoogwaardige exemplaren als koekenpannen, braadpannen en pannensets. Ook merken als WMF, De Buyer en BK bieden pannen van de beste kwaliteit.