Temperatuur van de ovenEen ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden. En dan is er nog het verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven. In onze recepten gebruiken wij altijd de heteluchtstand, die verwarmt gelijkmatiger.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Boven-/onderverwarming is de meest effectieve stand om te gebruiken wanneer u op één niveau bakt of braadt. De warmte wordt gelijkmatig van boven en onder afgegeven, waardoor het ideaal is voor het bakken van taarten.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Waar bak je in de oven? Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Mijn appeltaarten bak ik bijvoorbeeld altijd iets onder het midden. Bij twijfel kun je voor hoge taarten (zoals een appeltaart), aanhouden dat ze iets onder het midden moeten.
Het middelste ovenrek is ideaal voor het bakken van taarten en andere desserts. Om de knapperige onderkant van een taart te krijgen, kunt u de rekken lager in uw oven plaatsen om een onvoldoende gegaarde korst te voorkomen.
Hoe komt dat? Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake.
Op welke hoogte moet ik het rooster plaatsen in de oven? Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Convectie ovens
Ze zijn een populaire keuze voor degenen die op zoek zijn naar een oven om thuis cakes te bakken. Ideaal voor: bakken, braden en koken op meerdere rekken.
CAKES. Het wordt vaak aanbevolen om een conventionele oven te gebruiken bij het bakken van cakes . De geblazen lucht van convectieovens kan scheve resultaten veroorzaken in gerechten zoals cake, soufflés, vla en flans, terwijl conventionele ovens vaak beter zijn in het helpen van gebakken goederen om het vocht vast te houden dat nodig is in veel recepten.
Bij gebruik van ovens met zowel hetelucht- als conventionele instellingen, is het het beste om conventioneel te gebruiken wanneer u lang en langzaam bakt (zoals voor cakes) en hetelucht voor snel koken op hoge temperaturen . Als u een heteluchtoven gebruikt, verlaagt u de temperatuur over het algemeen met 20°C om conventioneel te imiteren.
Conventionele verwarming is geweldig voor cakes, terwijl ventilator-ondersteunde convectie (specifiek de modus in combinatie met conventionele verwarming) beter geschikt is voor koekjes, brownies en blondies. Het zal een paar keer proberen zijn om erachter te komen welke instelling en temperatuurcombinatie het beste werkt voor uw baksels.
Je kunt bij deze ovenstand beter geen meerdere bakplaten tegelijk in de oven zetten, want de warmte wordt dan tegengehouden door bijvoorbeeld de bakplaat of bakvorm.
De ovendeur mag altijd geopend worden tijdens het bakken. Er zal natuurlijk een warmteverlies optreden in de oven en dit zal het bakproces vertragen. In principe moet gebak tijdens de volledige baktijd op dezelfde temperatuur gebakken worden.
Voor bakproducten kun je over het algemeen het beste een elektrische ovenstand gebruiken als je kunt kiezen. Cakes en taarten moeten rustig kunnen rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen. Dat is beter geschikt voor afbakbroodjes en vlees.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Zet de oven aan Zet de oven aan. Bak je een cake in een heteluchtoven?Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
Ovens die tot 300 graden kunnen gaan, hebben meestal een "zelfreinigende" functie, omdat dat in principe is wat de "zelfreinigende" functie doet. Het vergrendelt de deuren en verwarmt de oven tot 300 graden, wat alle vuil verbrandt en een mooie stapel as op de vloer achterlaat.
Maar steeds meer keukens beschikken over een moderne oven. Een elektrische oven heeft de langste tijd nodig om op temperatuur te komen, ongeveer 10 tot 15 minuten. Een gas- of heteluchtoven is met een minuut of 5 al opgewarmd.
Schep het beslag in de vorm en zet de cake in het midden van de oven. Zet de oven op 170 graden en bak in circa 1 uur goudbruin. Een cake bakken duurt in de ene oven langer dan in de andere. Houd de cake dus goed in de gaten tijdens het bakken.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Als je cake hard is, ligt het probleem waarschijnlijk in het kloppen . De boter moet in de beginfase goed worden geklopt om het mengsel voldoende lucht te geven voor een lichte en luchtige textuur. Om dit te bereiken moet de boter lauw zijn en dus niet te hard.