Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
Bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel. Hiertoe behoren de mond en het gebit, de slokdarm, de maag, darmen, lever, alvleesklier en de galblaas. Al deze organen zijn nodig voor een goede spijsvertering. Het ademhalingsstelsel bestaat uit de luchtpijp, luchtwegen, longen, hart, middenrif, bronchiën, neus en keel.
Uw lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, het regelt de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kunt u niet leven.
Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Een mens kan leven zonder dikke darm. Alle voedingsstoffen worden in de dunne darm al opgenomen. De dikke darm zorgt er voornamelijk voor dat de ontlasting wordt ingedikt. Dit gebeurt door middel van vochtonttrekking.
Leven zonder maag of met maar een stuk van de maag is mogelijk, al is wel een aanpassing van voeding en de manier van eten nodig.
Soms kan het nodig zijn, dat de hele alvleesklier moet worden verwijderd. Bij een totale alvleesklier resectie verwijdert de chirurg: De gehele alvleesklier.
U wilt donor worden. U kunt de volgende organen en weefsels doneren: organen: alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren; weefsels: bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid, oogweefsel en zenuwweefsel.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij kinderen en bij jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp (trachea) in het voorste mediastinum.
De milt zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Leven zonder milt of met een slechtwerkende milt brengt een verhoogd kans op (levensbedreigende) infecties met zich mee. Hier leest u welke maatregelen u kunt nemen om het risico op een infectie zo klein mogelijk te maken.
Wie een vitaal orgaan zoals een hart of longen nodig heeft, kan alleen geholpen worden door een overleden persoon. Bij levende donatie ondergaat de donor een operatie. Medische risico's zijn daarbij onvermijdelijk.
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
De meeste mensen hebben na verwijdering van de maag namelijk geen of veel minder hongergevoel. Eet daarom met de klok. Dit betekent dat u elke 1,5 tot 2 uur iets moet eten of drinken. Na de operatie verliest u altijd wel wat gewicht.
Het leven zonder maag of met een kleinere maag vergt aanpassingen, maar gedurende de maanden na de operatie gaat het meestal steeds beter. Sommige gevolgen zijn niet te voorkomen en hangen samen met de aard van de operatie. Soms kunnen klachten met medicatie verholpen of verminderd worden.
De kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.
het wegblijven van ontlasting en winden; geen darmbewegingen en geen darmgeluiden, er is sprake van een “stille buik”.
De operatie heet ook wel een totale maagresectie. De chirurg verwijdert de maag, de maaguitgang, de twaalfvingerige darm, de bijbehorende lymfeklieren en het vetschort. Daarna sluit de chirurg de slokdarm aan op de dunne darm. Na de operatie vormen slokdarm en dunne darm een doorlopende buis.
Bijlage van het PID Endeldarmkanker
Het LAR-syndroom is de afkorting voor low anterior resectie-syndroom. In de endeldarm wordt ontlasting opgevangen. Het is dus een soort reservoir. Als de endeldarm vol zit, gaat er een seintje naar de hersenen waardoor u voelt dat u naar het toilet moet.
Als je zuurstofgehalte te laag is, kun je dit merken aan symptomen als kortademigheid, een futloos gevoel en vermoeidheid. Vooral bij longaandoeningen, zoals COPD of astma, komt een lage saturatie voor.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.