Oliën die zeer rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals lijnzaadolie, worden sneller ranzig dan andere oliën. Gooi de olie niet automatisch weg, zelfs als de uiterste gebruiksdatum is verstreken.
Sommige oliën (meervoudig onverzadigde oliën zoals lijnzaad, druivenpit en walnoot ) worden sneller ranzig dan andere en moeten in de koelkast worden bewaard om hun houdbaarheid te verlengen.
Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.
Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd. Dit zorgt er altijd voor dat de smaak en geur verandert.
Ranzigheid is het proces waarbij vetten en oliën in voedsel worden afgebroken, wat resulteert in een onaangename geur/smaak, smaak en textuur. Dit proces wordt veroorzaakt door de oxidatie van onverzadigde vetzuren en kan worden versneld door factoren zoals blootstelling aan licht, hitte en lucht.
Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken. De voornaamste reden hiervoor is dat na 1 jaar de kwaliteit van extra vierge olijfolie achteruit gaat.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Net als andere oliën is avocado-olie gevoelig voor oxidatie, wat gebeurt wanneer het wordt blootgesteld aan lucht, hitte of licht . Dit proces kan leiden tot een ranzige smaak en geur ❶.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Canola-olie: Als het goed wordt bewaard, kan de houdbaarheid van canola-olie ongeopend tot 12 maanden zijn. Na opening is het het beste om het binnen 6 maanden te gebruiken voor optimale kwaliteit. Kokosnootolie: Deze olie staat bekend om zijn lange houdbaarheid en kan tot 3 jaar meegaan als het goed wordt bewaard. Na opening blijft het 1-2 jaar vers.
Hoe bewaar je kokosolie? Het beste is om het op een koele, donkere en droge plaats te bewaren. Zo blijft je kokosolie zo lang mogelijk goed. En geen zorgen, bewaar het op de juiste manier en je kan er tot wel 2 jaar van genieten.
Belangrijkste punten: Plantaardige oliën kunnen 12 tot 18 maanden houdbaar zijn na opening, afhankelijk van het type en de opslagomstandigheden. De juiste opslagtechnieken, zoals het bewaren van oliën op een koele, donkere plek en het goed afsluiten ervan, kunnen de houdbaarheid verlengen.
Chosen Foods natuurlijk geraffineerde, expeller-geperste avocado-olie is de perfecte olie voor koken op hoge temperaturen. Met gezondheidsvoordelen die vergelijkbaar zijn met olijfolie, een rookpunt dat hoog genoeg is om toxines en transvetten te vermijden en een laag gehalte aan meervoudig onverzadigd vet, is er geen andere olie beschikbaar die beter is voor toepassingen op hoge temperaturen.
Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden. Daarbij is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat 7 jaar oude olie waarschijnlijk niet meer geschikt is voor een nieuwe machine omdat deze wellicht hogere eisen stelt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bak ze rijkelijk met avocado-olie .
Avocado-olie is veruit de veiligste olie voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren, vanwege het extreem hoge rookpunt (tot wel 500°F). U kunt avocado-olie gebruiken zoals uw normale frituurolie om het risico te verkleinen en een gezondere keuze te maken.
Daardoor is milde avocado-olie erg geschikt om mee te bakken. Denk bijvoorbeeld aan het bakken of roosteren van vis of vlees. Met avocado-olie bakken heeft als voordeel dat de smaak van de olie niet overheerst.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken. Voeg de olie beetje bij beetje toe en wacht telkens totdat hij helemaal is opgenomen door de eidooier.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Verlopen olijfolie mag niet worden geconsumeerd, maar kan nog steeds worden gerecycled of op verschillende manieren worden hergebruikt. In plaats van het weg te gooien, kunt u overwegen het te hergebruiken voor niet-eetbare doeleinden, zoals het maken van soep, kaarsen of meubelpoets .
Je herkent een bedorven olijfolie aan de geur van wax, vetkrijtjes of zwarte olijftapenade. Ruik je dat, dan is je olijfolie niet meer goed en is hij ranzig geworden.