Amandelen bevatten ongeveer 90% onverzadigde vetzuren en veel vitamine E. Bittere amandelen bevatten daarnaast cyanogene glycosiden (met name amygdaline), waaruit het giftige blauwzuur (waterstofcyanide) kan worden vrijgemaakt.
Walnoten die zo van de boom afkomen, bevatten schadelijke hoeveelheden blauwzuur. Daardoor smaken ze bitter. Door het drogingsproces vermindert het blauwzuurgehalte tot een veilig niveau. Walnoten zijn zeer rijk aan vitamines en mineralen.
Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
In abrikozenpitten zitten namelijk grote hoeveelheden cyanogene glycosiden. Dat zijn gevaarlijke plantengifstoffen. In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten.
Bittere amandelen (Prunus amygdalus) bevatten de cyanogene glucoside amygdaline, die hydrolyseert om cyanide te produceren. Ultraviolet-zichtbare spectrofotometrie werd gebruikt om cyanide te detecteren en te kwantificeren, en vloeistofchromatografie-massaspectrometrie werd gebruikt om amygdaline te detecteren in de ingediende monsters.
Cashewnoten, amandelen, walnoten en andere gewone noten bevatten veel vet, wat bij je hond kan leiden tot braken, diarree en pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) veroorzaken.
Te veel paranoten eten kan leiden tot toxische hoeveelheden selenium in het lichaam (selenose) en symptomen veroorzaken zoals slechte adem, diarree, misselijkheid, huiduitslag/laesies, zenuwpijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kunnen zeer hoge waarden nierfalen, hartstilstand en zelfs de dood veroorzaken.
Onbewerkte cashews bevatten de stof urushiol, die een huidreactie kan veroorzaken en in grote hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. De cashews in de winkel zijn wel veilig voor consumptie.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
Blauwzuur of waterstofcyanide (HCN) is een giftige stof die van nature in planten voor komt, onder meer in bittere amandelen, abrikozen(pitten) en cassave.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
De maximumhoeveelheid veilig te eten bittere amandelen is afhankelijk van het lichaamsgewicht; voor volwassenen ligt dit meestal tussen de 10 en 15, voor kinderen geldt een lager aantal.
In de juiste dagelijkse hoeveelheid zijn amandelen niet gevaarlijk. Als je echter meer gaat eten, kunnen de amandelen ervoor zorgen dat de overige voedingsstoffen uit je voeding niet goed worden opgenomen door je lichaam. Dit komt doordat ze het stofje fytinezuur bevatten. Hoeveel te veel is, verschilt per persoon.
Het menselijk lichaam is in staat om bepaalde hoeveelheden blauwzuur af te breken. Als er echter teveel blauwzuur wordt opgenomen, kunnen er verschillende vergiftigingsverschijnselen optreden . De symptomen van acute vergiftiging variëren van hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid en stuiptrekkingen tot cyanose, coma en de dood.
Om dit in perspectief te plaatsen: een handvol paranoten, amandelen, hazelnoten of walnoten (de grootste bronnen van fytaten) bevat maar liefst 700-1700 mg fytaten. Daarom is het belangrijk om noten en zaden met mate te eten en ze op de juiste manier te bereiden door de onderstaande strategieën te volgen.
Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is. En dat nog los van dat ze bij mensen een allergische of intolerantie reactie kunnen geven.
Elke dag een handjevol noten en/of zaden eten is aan te raden! Daarom staan ze in de donkergroene zone. Je eet ze het best in pure, onbewerkte vorm – zonder extra zout of suiker. Knabbel lustig op wal-, hazel-, cashew-, pecan-, para- en pistachenoten en amandelen.
Verschillende soorten noten kunnen low-density lipoproteïnen (LDL), of "slechte" cholesterol, verlagen, terwijl high-density lipoproteïnen (HDL), of "goede" cholesterol, worden verhoogd . Echter, niet alle noten hebben hetzelfde effect op iemands cholesterolgehalte. Dit artikel bespreekt cholesterol en hoe het iemands gezondheid beïnvloedt.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Tenzij bepaalde soorten oxalaat-afbrekende bacteriën, voornamelijk Oxalobacter formigenes, Bifidobacterium lactis en Lactobacillus-soorten, aanwezig zijn, kan oxalaataccumulatie optreden en mogelijk leiden tot pijnlijke nierstenen , naast andere symptomen en aandoeningen. Amandelen bevatten dieetoxalaat.
Walnoten: walnoten zijn goed voor je stoelgang, omdat ze veel niet-fermenteerbare vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat je darm beweeglijker wordt en je stoelgang soepeler wordt. Amandelen: Amandelen bevatten 7 gram vezels per 100 gram en zijn hiermee een van de meest vezelrijke noten.
Hazelnoten. Hazelnoten zijn van alle noten het rijkste aan voedingsstoffen, vezels en vitamine E. Verder bevatten hazelnoten relatief veel fosfor, calcium en B11. Om deze reden zijn hazelnoten ook zeer goed voor zwangere vrouwen.
Noten die beschimmeld, verschrompeld of verkleurd zijn eet je best niet op.Ze kunnen aflatoxines, dat zijn gifstoffen van schimmels, bevatten.
1 tot 2 kersenpitten: je moet ze wel doorbijten, maar dan zou de hoeveelheid vrijgekomen cyanide dodelijk kunnen zijn.