In Nederland komen twee soorten mussen voor: ringmussen (1) en huismussen (2). Beide mussensoorten zijn het hele jaar door te spotten in de tuin. Ringmussen en huismussen lijken veel op elkaar, maar de ringmus onderscheidt zich door de zwarte ring op de wang.
De huismus ziet er gedrongen uit door hun brede lichaam, nogal grote kop en dikke snavel. Wanneer een huismus alert en actief is, ogen ze slanker. Het verenkleed lijkt vaak vaal en 'onverzorgd'. Zowel mannetjes als vrouwtjes dragen goed te herkennen zwarte strepen op een bruine rug, hun mantel.
De mussen (Passeridae) zijn een familie in de orde der zangvogels. De familie telt 49 soorten. Een aantal soorten komt in Europa voor, de bekendste daarvan is de huismus.
De ringmus lijkt veel op de huismus maar heeft een roodbruine kop, lichte wangen met donkere wangvlek, klein zwart befje en een witte bijna doorlopende nekrand. De rug en vleugels zijn bruin van kleur, met een witte vleugelstreep. Man en vrouw zijn gelijk.
De heggenmus heeft een onopvallend bruingrijs verenkleed. De tekening van de rug lijkt veel op die van een huismus, waarbij de heggenmus vooral te herkennen is aan de blauwgrijze kop en borst en de spitse snavel. Is vaak op de grond te vinden, waar heggenmussen als een muis op zoek zijn naar voedsel.
Een veel voorkomende vogel in tuinen is de Heggenmus. Hoewel grijs en bruin en ongeveer hetzelfde formaat verschilt ie danig van de Huismus. Die laatste heeft een dikke snavel voor zaden en noten, terwijl de Heggenmus een dun snaveltje heeft, geschikt om insecten en rupsen te eten.
Uiterlijke kenmerken. De huismus is 160 tot 165 mm lang en weegt 24 tot 39,5 gram. Het mannetje heeft een grijze kruin, grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels en in het broedseizoen een zwarte snavel.
In uw tuin zijn het vaak de verschillende soorten mezen of mussen die overnachten in een nestkast. Maak oude nestkasten nu leeg, want vogels willen er buiten het broedseizoen geen takken of bladeren in hebben en slapen het liefst in een kale kast.
Vrouwtje vink kunt u makkelijk verwarren met vrouwtje huismus. Let vooral op de vleugel: de lichte streep (van buik richting rug) van vrouwtje vink is het meest duidelijke verschil tussen de twee. In hun bewegingen zijn ze ook anders: vinken stappen over de grond, mussen hippen.
Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen. In broedtijd voornamelijk insecten.
Mussen lijken misschien de hele dag te zingen, maar ze pieken – net als andere zangvogels – vroeg in de ochtend. Dan zingen ze om een territorium te verdedigen of gewoon om te melden dat ze er zijn.
Meestal groenblijvende struiken en klimplanten ( Taxus, Liguster, Laurier, Vuurdoorn, Klimop, diverse coniferen, bamboe, Hulst e.d. ). De jongen vliegen daar naartoe wanneer ze voor het eerst het nest verlaten, en de ouders gebruiken het als uitkijk alvorens met voedsel het nest in te gaan.
Mussen lijken misschien de hele dag te zingen, maar ze pieken – net als andere zangvogels – vroeg in de ochtend. Dan zingen ze om een territorium te verdedigen of gewoon om te melden dat ze er zijn.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Huismus. De huismus is een zaadeter maar voert haar jongen in de eerste dagen met bladluizen, rupsen, kevers en sprinkhanen. Vinken zijn eveneens zaadeters maar hun jongen eten vooral rupsen en kleine insecten.
Nu blijkt hoe zwaar giftig NaCl is voor huismussen: Een hoeveelheid van slechts 5 korrels strooizout, bestaande uit NaCl, blijkt binnen 20 minuten al apathie te kunnen veroorzaken en binnen 2 uur al dodelijk te zijn voor huismussen.
Het gebruik van vogelpennen of draad tegen mussen: Wanneer mussen rusten op een vensterbank of dakgoot en daar wachten op voedselaanbod, dan is het aanbrengen van vogelpennen een adequate oplossing.
Richt je tuin vogelvriendelijk in: hang nestkastjes, plant besdragende struiken en nectarrijke bloemen die insecten aantrekken, bied seizoensgebonden voedsel aan. Voeder de vogels in je tuin bij wanneer het kouder wordt. Strooi voor de mus zaden en bessen op de grond, in de buurt van struiken.
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.
De heggenmus valt onder de heggenmussen, net als de Alpenheggenmus en de steenheggenmus. Een heggenmus is dus geen mus. Het verenpak van de heggenmus is niet uitbundig gekleurd.
Bij vogels leren herkennen zijn een paar dingen belangrijk: een goed vogelgebied, een vogelgids die bij je past en een verrekijker. Een goed vogelgebied, dat spreekt vanzelf. Maar denk nu niet dat je perse naar de Oostvaardersplassen of de Oosterschelde moet afreizen.