Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Het heeft sterke vochtwerende eigenschappen en is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
Okoumé multiplex watervast
Het meest populaire watervaste plaatmateriaal is de okoumé multiplex plaat.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is dan ook door het te impregneren met een hout impregneermiddel. Impregneer trekt in het multiplex en legt tevens een beschermlaag op het multiplex. Doordat het diep in het multiplex trekt is de werking vele malen langer, vaak tot wel 3x langer.
Hardhout multiplex is watervast verlijmd, maar is door de opbouw niet geschikt voor buiten. Wel is hardhout multiplex geschikt voor vochtige binnentoepassingen. Okoume multiplex (door en door) is de meest gebruikte multiplexplaat voor exterieur timmerwerk.
Typen multiplex zijn Okoume; Populieren, Berken, Starplex, Verfplex, Fins Vuren, Ellioti Pine, Radiata Pine, Quickfloor, Greenpaint en Rhinoprime. De houtsoort en de verlijming bepalen of er sprake is van watervast multiplex.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dat is de B/BB kwaliteit. Bijvoorbeeld Populieren multiplex B/BB. Gaat u voor topkwaliteit en bent u op zoek naar de mooiste multiplex plaat voor binnen? Kies dan voor Russisch berken multiplex wat vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels en sportattributen.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).
Plaatmateriaal van een mooie kwaliteit, watervast verlijmd, het alternatief voor Okoume. Geschikt voor allerhande timmerwerken zoals dakkapellen, gevelwerk, luifels maar ook voor interieur toepassingen.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Olie is de meest natuurlijke afwerking van hout voor een vochtige ruimte. De nieuwste generatie hardwaxolie verhardt de oppervlakte van zachtere houtsoorten en behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Wasolie is na meerdere behandelingen goed bestand tegen indringen van vocht.
Behandeling van hout voor in de badkamer
Om het hout waterafstotend te maken kun je ervoor kiezen om het hout te lakken of te behandelen met een waxolie. Bij lak wordt er een (al dan niet glanzende) laag over het hout gezet, waardoor het water niet in het hout trekt.
Antislip lak voor een veilige houten vloer in de badkamer
Voor een houten badkamermeubel of plank kan je kiezen uit een transparante of gekleurde lak. Heb je een eiken meubel of andere houtsoort met veel looizuur dan kan je ook een parketlak gebruiken. Deze gaat de vergeling van deze houtsoorten tegen.
Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Spaanplaat in zijn ruwe vorm is niet geschikt voor badkamers omdat het onomkeerbaar zwelt bij blootstelling aan vocht. Dit kan echter worden vermeden met een goede oppervlakteafdichting. Een set badkamermeubels van spaanplaat is dus in principe geen slecht idee.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Goedkoopste multiplex platen
De okoume plaat is de goedkoopste plaat voor buiten (WBP verlijmd). Populieren platen alleen binnen gebruiken. Grenen underlayment is ideaal voor vloeren en wanden.