Ook Volkswagen heeft zijn fabrieken in Rusland gesloten.En oliebedrijven Shell, BP, Total en ExxonMobil trokken zich al terug.Lego, Nike, Intel, de lijst is nog veel langer. Russen moeten het voorlopig doen zonder al deze Westerse merken.
Ikea en Volkswagen volgen kledingketen H&M, Lego, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars en modemerk Burberry. De lijst van westerse bedrijven die stoppen met de verkoop of productie in Rusland wordt met de dag langer.
Maar uit een rondgang blijkt dat lang niet alle bedrijven die keuze maken. Zo zetten onder meer ING, Heineken en Philips hun activiteiten in het land door. Shell, Harley-Davidson, Disney, Volvo, Nokia, ExxonMobil – de oorlog in Oekraïne heeft een economische exodus uit Rusland in gang gezet.
Sinds de oorlog in Oekraïne willen veel Westerse bedrijven geen zaken meer doen met Rusland. Zara, Pull & Bear en Bershka sluiten daarom hun winkels daar. Ook onder meer Heineken, Samsung en Apple gaan ook geen producten meer leveren en Russen kunnen ook geen Netflix meer kijken.
Bedrijven die gewoon doorgaan met business-as-usual in Rusland zijn volgens CELI onder andere Check Point Software, Alibaba, ANT Group, AnyDesk Software, Cadans, Cloudflare, Fujifilm, Eer, Micro-Star International (MSi), OKI, Tencent, Semiconductor Manufacturing International Corporation en ZTE.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Minerale brandstoffen hebben na 2003 altijd meer dan 80 procent uitgemaakt van de totale waarde van de import uit Rusland. Naast minerale brandstoffen haalt Nederland relatief veel metalen als koper en nikkel uit Rusland.
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
De lijst van bedrijven die vertrekken uit Rusland of de handel ermee stilleggen groeit dagelijks: Shell, Microsoft, Apple, internationale accountants als PWC, Nike, Mastercard, Disney, Volkswagen, Ikea, Netflix en vele tientallen andere bedrijven trokken de Russische stekker er al uit.
Rusland is de grootste exporteur van graan, rogge en gerst. Vooral landen in het Midden-Oosten en Afrika zijn hier sterk afhankelijk van: het graan dat bijvoorbeeld Turkije en Egypte importeren komt voor ruim 70 procent uit Rusland. Ook Oekraïne is een grote exporteur van graan, maïs en zonnebloemolie.
Steeds meer internationale ondernemingen besluiten Rusland de rug toe te keren of hun bedrijfsactiviteiten in het land op te schorten. Volgens een team van de Amerikaanse Yale-universiteit hebben zo'n 290 bedrijven laten weten dat zij zich terugtrekken uit Rusland. Yum!
Na meer dan 30 jaar verdwijnt McDonald's definitief uit het Russische straatbeeld. Enkele weken na de start van de Russische invasie in Oekraïne kondigde het bedrijf al aan dat het zijn 850 restaurants in het land sloot, maar nu gaat McDonald's die filialen ook verkopen.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan. Zij besloten eerder om deels of geheel uit Rusland te vertrekken na de invasie in Oekraïne.
Ikea's grootste winkel ter wereld opent in de Filipijnen: oppervlakte van tien voetbalvelden. Ikea heeft bij de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn grootste woonwarenhuis ter wereld geopend. In het grote winkelcentrum Mall of Asia neemt de vestiging een oppervlakte van ongeveer 65.000 vierkante meter in.
Tot het midden van de jaren '90 vond nog 62 procent van de productie van IKEA in West-Europa plaats, waarvan ruim de helft in Scandinavië. Nu komt een groot deel van de artikelen uit lagelonenlanden, vooral uit China en Polen.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Gasterra geeft twee redenen voor het niet ingaan op de betalingseisen. Door in roebels te betalen zou het bedrijf de EU-sancties tegen Rusland schenden. Daarnaast moet het dan in Moskou bankrekeningen openen. Die vallen onder Russisch recht, wat een te groot risico zou zijn, aldus Gasterra.
Voor Rusland is de EU zelfs de grootste handelspartner. Daarnaast is de EU de grootste investeerder in Rusland. De belangrijkste Europese exportproducten naar Rusland zijn machines, transportmiddelen en chemicaliën. De EU importeert uit Rusland vooral olie en gas.
In heel wat productgroepen (gevogelte en varkensvlees, graan, zonnebloemolie, suikerbieten, eieren en komkommers) kan Rusland in zijn eigen behoeften voorzien. Ook de suikerbietteelt is belangrijk in Rusland. Met een recordoogst van 7 miljoen ton was er in 2019 een overaanbod.
En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
De keten van gezondheidswinkels Holland & Barrett, in Nederland ook wel bekend als De Tuinen, kwam in 2017 in Russische handen. De Russische miljardair Mikhail Fridman betaalde via zijn investeringsmaatschappij LetterOne twee miljard euro aan private-equityfirma Carlyle.