Gelukkig weten wij wel wat er in onze producten zit en welke product microplastics. Bij DA vind je een groot assortiment aan producten die geen microplastics bevatten. Zo zijn een aantal merken volkomen microplastic-vrij, zoals Weleda, Dermolin, Dr.Hauschka, Zarqa en Garnier Bio.
De producten van NIVEA zijn sinds eind 2021 microplastic-vrij.
Weleda is een 100% microplasticvrij merk. Je kan dus met een gerust hart je keuze maken uit het assortiment van meer 140 natuurlijke verzorgingsproducten.
Sinds vorig jaar zijn ook de shampoo flessen van Andrélon, met uitzondering van de dop, gemaakt van 100% gerecycled plastic, dus van plastic dat eerder is gebruikt en afgedankt. Die flessen zijn op hun beurt weer recyclebaar.
Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L'Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi. De Plastic Soup Foundation blijft de lijst met namen van producten en fabrikanten voortdurend vernieuwen. Hier de PDF van de laatste update.
Green People en Smyle hebben tandpasta in hun assortiment dat 100% vrij is van microplastics.
Bovendien zijn al onze mondverzorgingsproducten vrij van microplastics5.
Recycle jouw lege Biodermal verpakkingen als volgt:
Plastic flessen bij het plasticafval. Plastic tubes kunnen bij het plasticafval.
Allereerst kun je er bij het gebruik van ingrediënten die beginnen met poly- of het woord 'plastic' of 'microbead' bevatten gerust van uitgaan dat er microplastics zijn gebruikt. Vermijd deze producten dus. Daarnaast zijn er bepaalde keurmerken die de garantie geven dat er geen plastic in het product is gebruikt.
NIVEA gebruikt geuren in de meeste van onze producten. Onze geuren zijn zorgvuldig samengesteld uit natuurlijke en synthetische ingrediënten. In overeenstemming met ons principe om niets in onze producten te stoppen dat er niet hoeft te zijn, gebruiken we geuren op een zeer gecontroleerde manier.
Waarom plastic? Sommige plastics maken dat producten beter werken. Je kunt door bepaalde microplastics of microbeads bijvoorbeeld makkelijker zonnebrandcrème uitsmeren, en shampoo wordt er beter uitwasbaar door. Voor tandpasta worden soms microplastics toegevoegd voor de scrubwerking.
Op grote schaal komen kleine vaste kunststof deeltjes (kleiner dan vijf millimeter) voor in het milieu, de microplastics. Deze deeltjes worden ook gebruikt als ingrediënten in persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder tandpasta.
Marcel's Green Soap shower gel is vrij van acrylaten, carbomer, polymeren en andere microplastics.
Microplastics. Sinds 2014 zijn de microplastics in Elmex-producten vervangen door alternatieve ingrediënten.
Plastic materialen
Bovendien zijn al onze mondverzorgingsproducten vrij van microplastics.
Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Natriumfluoride (op de verpakking vermeld als sodium fluoride) helpt je tanden te beschermen tegen gaatjes (cariës). Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Voor baby's en jonge kinderen kun je het beste kiezen voor een peutertandpasta. Daarin zit minder natriumfluoride dan in gewone tandpasta.
Kleine aanpassing: eerder vermeldden wij dat slechts twee (Nivea & Elvive/Elseve) van de tien door ons onderzochte merken 'microplastics' benoemen in hun openbare duurzaamheidsplannen. Helaas blijkt dat er toch slechts één te zijn: Nivea.
Ziekteverwekkers op microplastics
Microplastics zijn in oppervlaktewater ook een goede drager van ziekteverwekkers zoals bacteriën. Deze ziekteverwekkers kunnen zich, gehecht aan microplastics in het water, over grote afstanden verplaatsen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Hieruit blijkt dat vier bronnen de grootste veroorzakers van microplastics zijn, namelijk: Slijtage van autobanden (~35%) Zwerfafval: Folie, zakjes, pakjes en andere materialen worden niet overal even goed opgeruimd, belanden vaak in de bodem of water en breken daar af tot microplastics.